Anarchistická federace

Ne válce proti severní Sýrii!

Fašistický turecký stát se připravuje na hranicích k útoku na Rojavu. Přidáváme se k výzvě k celosvětové mobilizaci proti turecké invazi.

No war

Od 9. července se turecká armáda rozmisťuje podél turecko-syrské hranice. Od Suruçu po Ceylanpinar přesouvá každý den k hranicím Demokratické federace severní Sýrie (Rojavy) další tanky, dělostřelectvo a další těžkou výzbroj. Zejména v Akçakale, naproti severosyrskému městu Tal Abyad (Gire Spi), se shromažďují vojenské jednotky a kopou zákopy. Město Tel Rifat v oblasti Shehba bylo v posledních dnech pod palbou tureckého dělostřelectva. I zde jsou patrné stále četnější známky toho, že fašistická turecká armáda a její islamističtí spojenci připravují okupační operaci.

Existuje jen málo oficiálních prohlášení. Pouze USA vyzývají všechny účastníky k zdrženlivosti a snaží se mít situaci pod kontrolou. V posledních dnech lze pozorovat zvýšenou aktivitu ve vzdušném prostoru poblíž hranice. Nad oblastí přelétají stíhací letadla jak mezinárodní koalice tak tureckých ozbrojených sil a průzkumné drony sledují rozmístění vojsk. Je obtížné přesně předpovědět, co režim AKP-MHP plánuje, ale rozmístění vojsk by nás mělo vést k ostražitosti. Erdoganovský režim je od volební porážky v Istanbulu v hluboké krizi. Části vládnoucí strany AKP se štěpí. Krize ve vztahu mezi USA a Tureckem dosáhla nové úrovně s prvními dodávkami ruských raket S400. Viditelně se zhoršuje už tak špatná ekonomická situace země. Protože režim v Ankaře je konfrontován s vlastním úpadkem, sází na válku a expanzi, aby zakryl své slabosti.

Kromě hrozeb pro rojavskou revoluci a další nasazení vojsk v Idlibu, je třeba za součást této strategie považovat eskalaci sporu o zemní plyn ve východním Středomoří mezi Kyprem a Tureckem, rozšíření okupační operace v jižním Kurdistánu pod názvem „Claw 2“ a také zásahy tureckého státu do libyjské občanské války.

Turecko se vyslovilo, že chce vytvořit tzv. bezpečnou zónu navrhovanou, jež zasahuje 30 kilometrů do syrského území a tím pokrývá nejlidnatější kurdská území kontrolovaná Syrskou demokratickou armádou (SDF). Čeho chce Turecko prostřednictvím vytvoření zóny dosáhnout, je dobře vidět několik set kilometrů dále na západ, v Afrinu. Vyhánění, mučení, znásilňování, rabování – zločiny proti přírodě a proti lidskosti.

Správa autonomního regionu severovýchodní Sýrie oproti tomu navrhuje 5 kilometrů široký pás, jenž by zajistily místní síly podporované mezinárodními jednotkami.

Erdogan v živém přenosu v televizi řekl, že se kurdské milice YPG mají připravit na válku s tureckou armádou. Turecko prý zahájí operaci bez ohledu na výsledky vyjednávání. Vyzval obyvatele Sýrie, aby podpořili tureckou armádu v boji proti YPG.

Internationalist Commune of Rojava a mezinárodní kampaň RiseUp4Rojava vyzývají k celosvětové mobilizaci proti turecké invazi do severní Sýrie (Rojavy). Přinášíme český překlad výzvy k akcím v den X, den, kdy Turecko zahájí invazi.

Výzva k akcím v den X: Ne válce proti severní Sýrii!

Před sedmi lety v Rojavě začala revoluce, která radikálně změnila životy milionů lidí. Kurdové se osvobodili od diktatury Asadova režimu a začali se organizovat v samosprávných radách, komunách a družstvech. Hnací silou sociální revoluce se stala zejména autonomní organizace žen. V průběhu boje proti Islámskému státu vznikl jedinečný multietnický a multináboženský projekt, který dnes zaručuje mírové soužití milionů Kurdů, Arabů a křesťanů. Demokratická federace severovýchodní Sýrie je jedinečným příkladem vize mírového a demokratického Předního východu, a proto byla vždy trnem v oku regionálním mocnostem i imperialistickým státům.

V posledních dnech a týdnech dosáhly hrozby proti Demokratické federaci severovýchodní Sýrie nové úrovně. Na turecké hranici již čekají tanky a těžké dělostřelectvo, stíhací letouny F16 jsou připraveny vzlétnout a turecká okupační armáda se chystá zničit Demokratickou federaci. Spolu s ní vstoupí do Rojavy a severovýchodní Sýrie desítky tisíc členů islamistických gangů. Co to znamená, můžeme pozorovat každý den v Afrinu, na území okupovaném Tureckem: vraždy, znásilňování, mučení a vyhánění místního obyvatelstva. Nová válka by Sýrii a celý Přední východ uvrhla znova do chaosu a přiměla by stovky tisíc lidí k útěku před tureckými jednotkami a jejich islamistickými žoldáky.

Pokud však turecká vláda a její stoupenci očekávají, že se jejich fantazírování o vyhlazování stane skutečností, nevzali v potaz odpor Ženských obranných jednotek a Lidových obranných jednotek (YPJ / YPG) a zejména odpor obyvatel severovýchodní Sýrie. Ti, kdo porazili Islámský stát s obětí tisíců bojovníků a odvážným odporem obyvatelstva, budou hájit samosprávné oblasti před tureckou invazí.

Všichni musíme dělat, co je třeba a dostát své odpovědnosti za obranu rojavské revoluce!

Je třeba odhalovat a politicky napadat vojenskou, hospodářskou a diplomatickou spolupráci mezi Tureckem, USA, NATO a evropskými zeměmi. Je třeba skoncovat s podporou Erdogana, jeho režimu a jeho války! Je třeba skoncovat s dodávkami zbraní a s finanční nebo politickou pomocí turecké destruktivní politice!

Pokud se demokratická hnutí rozhodnou touto otázkou zabývat, můžeme v médiích, na ulicích, v továrnách, podnicích a učebnách ve svých zemích vyvinout společnou sílu proti tureckým válečným plánům. Musíme si vytvořit stálý politický odpor schopný zabránit spolupráci našich zemí s tureckým fašismem.

Pokud přijde den X a Turecko zahájí invazi, vydejte se do ulic, podnikněte akce, obsazujte, narušujte a blokujte! Ukažte odpovědným lidem ve vládních úřadech a sídlech korporací, co si myslíte o jejich válce!

Společně můžeme zastavit tureckou válečnou agresi! NE válce proti severní Sýrii!

Revoluce v severovýchodní Sýrii zvítězí, fašismus bude zničen!

 

Použito překladů z FB profilu Kolektivu 115.


Verze pro tisk 27.7.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy