Anarchistická federace

Mexický večírek

Report z existenčního večírku na téma zapatistické povstání

leták

S vydáním dalšího čísla anarchistické revue Existence došlo také na pravidelné setkání se čtenáři, k němuž při takové příležitosti již několik let dochází. Na úterý 26. března jsme v žižkovském infoshopu Salé nachystali „existenční večírek“ na téma zapatistické povstání. Již z úpravy prostoru Salé muselo být každému příchozímu jasné, že je tu správně. Stěny totiž zdobila výstava grafik mexických umělců na téma zapatistické autonomie.

Jako vždy se začalo společnou večeří, která se skládala hned z několika chodů. Nejprve cizrnová polévka na zahřátí. Pak fazole se zeleninou, ke kterým jste si jako přílohu mohli vybrat ze dvou druhů rýže, popřípadě placky. A nakonec vynikající dezert z chia semínek a ovoce.

Téma večírku se ukázalo být atraktivní, jelikož se v Salé sešlo kolem dvaceti lidí. Poté, co na místo dorazily také výtisky nové Existence, se mohlo začít. V úvodním slově bylo představeno hlavní téma čísla, rozsah jeho zpracování a důvody pro jeho volbu, kterými bylo jednak pětadvacáté výročí zahájení povstání a také skutečnost, že nejde jen o historickou událost, ale o hnutí, které je stále živé, vyvíjí se a zaslouží si naši pozornost a aktivní podporu. Zazněl také popis toho, co znamenalo zapatistické povstání pro anarchistické hnutí v Česku, pro které to byl jeden z inspiračních zdrojů (stejně jako u dalších nehierarchických hnutí a anarchistických skupin ve světě) při zapojování se do globálního odporu proti politice neoliberalismu a za sociální spravedlnost.

Aby však existenční večírek nebyl jen o tom, že se několik lidí baví o něčem, co znají z knih, jako tomu bylo například u výročních témat o Ruské revoluci či o roce 1968, pozvali jsme také naše kamarády, kteří v poslední době navštívili Chiapas a zapatistické komunity. Navíc nám také dodali několik textů do zapatistické Existence a obohatili ji svými odpověďmi v tematickém rozhovoru. Díky předání přímé zkušenosti tak dostala debata hned jiný rozměr.

Nejprve představili svůj družstevní projekt Black Seeds, který se v první řadě zaměřuje na dovoz, zpracování a distribuci kávy od zapatistických družstev. Mluvili ale také o grafické dílně, kterou rozjíždějí, a o své inspiraci právě tradicí mexické grafiky. Zdůraznili i skutečnost, že v Mexiku je mnohem více zajímavých hnutí, projektů, kolektivů a družstev, než jsou jen ty přímo navázané na EZLN. Mnohé takové jsou sdružené v Domorodém národním kongresu (CNI), který byl založen za účasti zapatistů v roce 1996. Mluvili o svých zkušenostech z návštěv zapatistických autonomních oblastí – k těm nejstěžejnějším patří naprosto odlišné vnímání času. Odpovídali na dotazy ohledně života domorodých obyvatel, jak se zlepšil díky zapatistickému povstání, jak se zapatiské baví, jak se organizují na různých úrovních, ale také jak si vláda různými korupčními mechanismy kupuje loajalitu, jak někteří sledují jen svůj vlastní prospěch atd. Účastníci setkání se pobavili při vyprávění o tom, jak významnou plodinou je pro místní lidi kukuřice, a co všechno jsou z ní schopni vyprodukovat. Stejně tak jako při povídání o jejich vztahu ke Coca-Cole, který má někdy až náboženský charakter. Mluvilo se ale také o věcech, které zapatisty v současné době nejvíce trápí. Jde zejména o plánovanou stavbu rychlodráhy Tren Maya, která s vidinou přilákání turistického ruchu do Chiapasu s největší pravděpodobností způsobí ekologickou a sociální devastaci oblasti.

Bylo zodpovězeno hodně zvídavých dotazů, i když některé ne zcela uspokojivě. Ne proto, že by kamarádi z Black Seeds odpovědět nechtěli, ale museli by na místě asi strávit mnohem a mnohem víc času, aby pronikli do všech oblastí tamního života a mohli o něm pak fundovaně hovořit. Závěrem představili svou nabídku kávy a dalších produktů ze zapatistických komunit. Tímto jim opakovaně děkujeme a přejeme jejich družstvu rozkvět a zájem lidí o solidární podporu (nejen) zapatistickým komunitám, kterou svou aktivitou zprostředkovávají.


Verze pro tisk 3.4.2019 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy