Anarchistická federace

Když autentické pravičáky zradí sám volný trh

Glosa z těžkého života zahnědlých internetových médií

kapitalismus

Ultrapravicový server Pravý prostor asi netřeba představovat. Obskurní web s ambiciózním cílem poskytnout zpravodajskou a diskusní platformu od voličů Topky až po okamurovce se postupně vyprofiloval v dezinformační žumpu sloužící jako hromosvod xenofobním internetovým křiklounům.

Když se na tomto webu objevil článek Svoboda slova definitivně skončila, končit je nucen i Pravý prostor, rozumně uvažující čtenář dojde k závěru, že protiextremistická policie vyčerpaná neúspěšnou kauzou Fénix zřejmě pro změnu udeřila obuškem napravo. Ostatně nebylo by to nic překvapivého, vedle nacionalistických výplodů lidí okolo Václava Klause či anarchokapitalistických článků Martina Urzy se na webu hojně objevovaly glosy předního českého neonacisty Filipa Vávry a nacionálně-socialistické fantazie z dnes již neexistujícího serveru White media. Naopak, je spíše s podivem, že často zcela evidentním porušováním paragrafu 403 či 355 se nikdo z novodobých estébáků nezabýval.

Skutečnost se ovšem vyjevila mnohem prozaičtěji. Tím, kdo si stěžoval na naprostý nevkus článků, dezinformační obsah či neonacistickou propagandu, nebyl stát ani policie, ale soukromý zadavatel reklamy, který se prostě svobodně rozhodl své reklamní bannery umístit jinde. Provozovatelé webu, kterým využívání jindy tvrdě kritizovaných dotací v případě vlastního byznysu nijak nevadilo, obvinili dotyčné firmy z cenzury. Je ale někde doloženo, že by sponzoři webu někomu něco zakazovali? Kdepak, článek je jen další z přehršle dezinformací. Na internetu je pravděpodobně spousta atraktivnějších míst, kde publikovat svou reklamu, než v hnědé stoce, která je schopna udělat článek i z anonymního komentu na facebookové zdi. Jako anarchisté samozřejmě zaběhnutou praxi silně kritizujeme. Zadavatel reklamy má často zcela rozhodující vliv na to, zda a jak bude daný zpravodajský web psát. U webu, který touží po vládě kapitálu, je to však poněkud zarážející.

Autoři webu vyplašeně polemizují nad tím, jak finanční výpadek nejlépe pokrýt a hned zkraje pochybují nad solidární pomocí od čtenářů (přestože jde o jeden z nejčtenějších dezinformačních webů v Česku). No jo, jak by mohl autentický pravicový čtenář na něco přispět, to je přece nesmysl, kterému jsme se už dostatečně vysmáli ZDE. Ano, poplašný článek o cenzuře možná nějaké skalní příznivce Okamury či Vandase vyburcuje k jednorázové finanční injekci, ale pochybujeme, že podpora bude stabilní. Bylo by to prostě v rozporu s myšlenkou, že tržní subjekt, který si na sebe sám nevydělá, by měl v konkurenci uvolnit místo silnějším. Vypadá to tedy, že web, který se až na půdu zaklíná volným trhem a kapitalismem, bude volným trhem a kapitalismem sám úspěšně zlikvidován. Bílá hrdost prostě jede. Jen tak dál.


Verze pro tisk 30.3.2019 -sp-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)