Anarchistická federace

Bayram Məmmədov a Giyas İbrahimov amnestováni

Ázerbájdžánští aktivisté Bayram Məmmədov a Giyas İbrahimov osvobozeni.

propuštění

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev 16. března 2019 ohlásil rozsáhlou amnestii pro necelé čtyři stovky vězněných, včetně 51 politických vězňů. Učinil tak pod vlivem dlouhodobého nátlaku lidskoprávních neziskových organizací, rodin a blízkých vězněných. Milost se vztahuje i na Bayrama Məmmədova a Giyase İbrahimova, kteří byli v Ázerbájdžánu v roce 2016 odsouzeni na deset let vězení za posprejování pomníku bývalého prezidenta země Heydara Alieva. O jejich případu jsme informovali ZDE a ZDE.

Studenti Bayram Məmmədov a Giyas İbrahimov byli zatčeni 10. 5. 2016 v Baku, když u nich policie údajně našla heroin. Ve skutečnosti jsou autory graffiti s nápisy „Šťastný den otroků! a „Fuck the System“ a áčka v kroužku na soše bývalého prezidenta Ázerbájdžánu Gejdara Alijeva, jehož syn Ilham Alijev je současným autoritativním prezidentem. Ve zmanipulovaném procesu dostali za údajné držení drog, ve skutečnosti za politické graffiti, deset let vězení.

Na prvním snímku je Bayram Məmmədov (vlevo) krátce po propuštění. Byl propuštěn společně s İlkinem Rüstəmzadəm (na prvním snímku zcela vpravo), který je stejně jako Məmmədov a İbrahimov členem občanského hnutí N!DA, jež má přes 350 členů a jehož cílem je dosáhnout demokratických a společenských změn v zemi. Rüstəmzadə byl po roční vazbě v květnu 2014 odsouzen k osmi letům vězení za výtržnictví, ale stejně jako proces týkající se posprejování pomníku Alijeva bylo jeho odsouzení politicky motivováno – pořádal mládežnické antimilitaristické protesty.

Na svobodě je už i Giyas İbrahimov (na spodním snímku úplně vpravo).

I přes tuto milost v ázerbájdžánských věznicích nadále zůstává kolem sedmi desítek politických vězňů.

Zdroj: https://www.facebook.com/nidavh.org


Verze pro tisk 19.3.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)