Anarchistická federace

Vzpurná Praha

Reportáž z festivalu s podtitulem Dny práva na město

Vzpurná Praha

Kolektiv 115 zorganizoval od čtvrtka 27. do soboty 29. září festival „Vzpurná Praha“, který se věnoval tématu práva na město. Cílem této několikadenní akce bylo „dát dohromady lidi, kterým záleží na místě, ve kterém žijí, nabídnout jim možnosti, jak se kriticky postavit převládajícímu pojetí města, ale také vlít trochu optimismu do žil a ukázat jim, že jiné město je možné“. Hlavní důraz byl položen na přednášky a workshopy, nechyběly ale ani každodenní koncerty, promítání či přímá akce v centru Prahy.

Přednášky a workshopy pořádané v pražských Holešovicích přilákaly desítky posluchačů a diskutujících. Témata byla různá: AirBnB, turismus

a bydlení; situace v Praze a její vývoj po roce ’89; prostorový ageismus a právo na město optikou vyššího věku; město jako komunita; městská hnutí ve věku klimatické krize; krize bydlení – příčiny a možná řešení; guerilla gardening; urban commons a autonomní prostory; teorie a praxe nájemních vztahů… Jednou z nejzajímavější besed byla ta o bojích proti vystěhování, kde vystoupili obyvatelé osady Bedřiška a ubytovny Kuncovka. Velmi inspirativní. Čistá praxe. Promítaly se filmy Rebelující nájemníci, Ekumenopolis a Opak šedi (na ten poslední navázala debata s režisérem).

K dispozici bylo mj. i distro vídeňského infoshopu. V sobotu se konala komentovaná procházka na téma gentrifikace v Holešovicích. Ke zhlédnutí byla výstava „Adaptační opatření v době klimatických změn“, v pátek zahrálo Divadlo utlačovaných kus Matka, příběh ulice, a ti nejmladší mohli dovádět v dětském koutku.

Pomyslným vyvrcholením festivalu byl v sobotu happening „Zabookuj si pokoj v centru“, který chtěl podle slov pořadatelů „upozornit na neudržitelnou situaci (nejen) v centru Prahy, která už není místem k životu, ale skanzenem a prostorem pro hromadění zisku z masového turismu“. Na demonstraci proti asociální bytové politice v Praze se sešlo asi sedm desítek lidí, na náměstí Republiky zazněl projev organizátorů o smyslu akce a jejích požadavcích.

Za skandování hesel proti AirBnB, za dostupné bydlení a proti kapitalismu se zamířilo v čele s transparentem „Vzpurná Praha. Za solidární město pro všechny“ ke Staroměstskému náměstí. Tam se však nedošlo, jelikož účastníci akce asi na tři čtvrtě hodiny zablokovali Celetnou ulici, která je jednou z tepen turistického proudění v Praze. Zde instalovali malý uliční obývák s ozvučením, z kterého se ozývaly jak básně, tak kritika bytové politiky města a neregulovaného turismu, kdy se v centru místo bytů zřizují nové hotely a komerční a kancelářské prostory. Za příklad posloužily developerské záměry přímo v ulici, kde blokáda probíhala.

Rozdávaly se letáky a sušenky a kolemjdoucím se vysvětloval smysl akce. Kdo chtěl, mohl na mikrofon vyjádřit svůj názor a zkušenosti. Využil toho i jeden z procházejících německých turistů a zdůraznil, že to, co se děje v Praze, lze pozorovat i v jiných městech, kdy si lidé nemohou dovolit platit stále rostoucí nájem.

Policii se blokáda nelíbila a snažila se zamezit protestujícím, aby spojili jízdní kola napříč ulicí. Nakonec si policie zajistila vlastní blokádu, když páskou, dodávkami a kordonem těžkooděnců zatarasila vyústění Celetné na Staroměstské náměstí. Happening tehdy už splnil svůj účel, a tak nevadilo uposlechnout policejní výzvu podpořenou hrozbou násilím a akci v poklidu ukončit.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)