Anarchistická federace

Uklízečky migrantky vyhrály spor s Daily Mail

Mzdy netlačí dolů zahraniční dělníci, ale zaměstnavatelé!

Zahraniční dělnice sdružené v samosprávném odborovém svazu Sjednocené hlasy světa (United Voices of the World; UVW) vyhrály spor s konzervativním bulvárem Daily Mail a dosáhly navýšení mezd o 25 procent.

Techničky a technici podlahových ploch převážně z Afriky a Latinské Ameriky neměli na růžích ustláno. Skrze outsorcovanou firmu pracovali pro hlásnou troubu šovinistických nálad, někteří téměř dvacet let. Daily Mail je druhým nejprodávanějším deníkem v Británii. Za prodej senzacechtivých, fašizujících a často zcela smyšlených žvástů kasíruje obrovské sumy. Minulý měsíc si navíc vedení bulváru vynutilo úspory na smlouvách za úklid v hodnotě 30 000 liber. A bylo to vedení bulváru, nikdo jiný, kdo tvrdošíjně trval na minimalizaci nákladů, díky níž úklízečky dlouhá léta živořily na pokraji chudoby. Náklady na život v Londýně jsou absurdní a minimální mzda 7,5 libry na hodinu nestačí.

Odhodlání odborářek začalo zveřejňováním informací o dlouhodobě neudržitelných podmínkách. Založily si blog, stanovily požadavky a sepsaly petici, pod kterou nasbíraly skoro 100 000 podpisů. Případ si získal pozornost veřejnosti. Nebylo to snadné. Většina z nich dosud neměla s odborovým organizováním a boji na pracovišti žádné zkušenosti. Manažer firmy Mitie Group Plc, která služby dodává, navíc pohrozil vyhazovem každému, kdo by se chtěl zapojit do případné stávky. Nezákonné hrozby však nikoho nezastrašily. Po svolání demonstrací a vyhlášení stávkové pohotovosti vedení ustoupilo. Uklízečky budou od 1. dubna dostávat 10,2 liber na hodinu, což je minimální mzda odpovídající podmínkám v Londýně.

Daily Mail patří mezi přední šiřitele hoaxu, že zahraniční dělníci tlačí dolů mzdy. Tato kauza však jasně odhalila zcela logický princip: jsou to bezohlední a hrabiví zaměstnavatelé a kontraktoři, kdo udržuje neorganizované zaměstnance v bídných podmínkách. Reportéři nemusí ani vytáhnout zadky z kanceláře, aby se přesvědčili, že jsou jejich články o gastarbeiterech pouhou snůškou lží. Snad se nad tím šéfredaktor milionář Paul Dacre zamyslí, dřív než se podepíše pod další protiimigrantský žvást ve své kanceláři vypulírované lidmi, na něž plive.

 

Zdroj:

http://libcom.org/news/migrant-cleaners-living-wage-victory-against-daily-mail-22032018


Verze pro tisk 24.3.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)