Anarchistická federace

Pro Afrín

Reportáž z demonstrace na podporu obyvatel oblasti Afrín, která čelí útoku tureckého autoritářského režimu.

solidarity

Turecká armáda a Tureckem podporované džihádistické milice pokračují v útoku na kurdský kanton Afrín. Kurdské komunity a jejich spojenci se mobilizují na podporu po celém světě. Narychlo svolaná solidární demonstrace proběhla v pondělí 12. března také v Praze.

V Praze na Loretánském náměstí před budovou Ministerstva zahraničních věcí se při té příležitosti sešlo několik desítek lidí, aby společně odsoudili nevyprovokovaný útok Turecka na převážně Kurdy obývanou oblast Afrín na severu Sýrie. Demonstraci narychlo svolala Iniciativa Ne rasismu!, Mladí zelení, Socialistická solidarita a pražská pobočka prokurdské turecké Lidově demokratické strany (jejíž členové a členky v poslední době v Turecku čelí nebývalé vlně represe), a to v reakci na informaci, že turečtí okupanti se nacházejí již pouze dva kilometry od města a hrozí etnické čistky a masakr civilního obyvatelstva.

Akce začala v pět odpoledne, kdy byl nejprve přečten otevřený dopis, jehož adresáty jsou ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický. Dopis si můžete stáhnout, vytisknout, podepsat ho a odeslat na adresu zmíněných pánů i vy, naleznete ho na stránkách Iniciativy Ne rasismu!

Na akci následně zazněl projev zástupce přítomných Kurdů, projev Mladých zelených a byla také přečtena výzva kurdských žen k mezinárodní solidaritě. Proslovy byly prokládány skandováním hesel v kurdštině a češtině.

Po ukončení akce se účastníci a účastnice vydali s vlajkami YPG a YPJ nad hlavami spontánně před nedalekou tureckou ambasádu. Potěšilo nás, že nám několik projíždějících řidičů vyjádřilo podporu troubením a máváním. Před ambasádou už na nás čekala policie, ale kromě folkloru v podobě náhodného legitimování účastníků k žádnému konfliktu nedošlo. Stojí za to podotknout, že přítomní strážci zákona byli mírně zaskočeni faktem, že dorazivší demonstrace nemá oficiálního organizátora, a podivovali se, že jsme „sem fakt jako sami přišli od toho Černínskýho paláce, jo?“. Vzhledem k tomu, že účast na neohlášeném shromáždění naštěstí není ani přestupek, můžeme tento způsob „organizování“ akcí pouze doporučit.

Na místě se ještě chvíli hlasitě skandovalo a zazněl projev zástupce Anarchistické federace – Praha, který zveřejňujeme níže v plném znění.

Už v tuto chvíli můžeme avizovat, že včerejší akcí všechno teprve začíná – lze předpokládat, že protofašistický erdoganovský režim se nespokojí pouze s Afrínem a útok na nejnadějnější antiautoritářský projekt naší doby – Rojavu – bude pokračovat. Další akce jsou již v přípravě – zároveň ale připomínáme, že nemusíte čekat na další demonstraci, způsobů jak boj obránců Afrínu podpořit je mnoho, stačí si vybrat ten, který vám je nejbližší.

Projev, který na akci zazněl za AF – Praha:

Buďme realisté. Turci jsou na dostřel od Afrínu a turecký stát, jehož agresi chceme zastavit, je mimořádně arogantní a chápající děsivě přesně pravou podstatu své moci. Ta spočívá v možnosti zabíjet, věznit a obviňovat z vymyšlených zločinů, být samozvaným soudcem, fanatickou porotou i sadistickým katem. A Erdogan to moc dobře ví a naplno využívá. Je to o to horší, že také moc dobře ví, jak nahnutě to vypadá s Evropou a neoliberalismem jako takovým. Cítí moc dobře, že Západ v něm potřebuje spojence, aby mohl držet business as usual i v situaci, kdy se z mezinárodní politiky stává čím dál tím násilnější chaos. Proto je silný a neměli bychom si ani v nejmenším dělat iluze – s tím, jak Turecko upaluje vstříc fašismu, si musíme přiznat, že je všeho schopné.

Buďme realisté, ale nevzdávejme se. Budoucnost je jako vždycky nenapsaná a nikdo neví, co všechno se vlastně může stát. I proto se přidejme k velkému a správnému boji Kurdů a přenesme ozvěny utrpení Afrínu do našich měst, ať je slyší místní mocní. I když jsme skeptičtí k jakékoli státní moci, je jasné, že bez tlaku na představitele státu a mezinárodní organizace není možné Afrín zachránit. Proto buďme pragmatičtí. I když jsme si takovou půdu pro boj nevybrali, můžeme na ní vyhrát.

Inspirujme se u těch, kterým chceme pomoci. Pokud budeme mít alespoň zlomek odvahy a odhodlání jako ti, kteří brání Afrín a další kurdské autonomní oblasti, máloco nás může zastavit.

Odkazy:
Text otevřeného dopisu
Překlad textu „Proč světoví představitelé podporují brutální útok na kurdský Afrín?“ od známého anarchisty Davida Graebera
Prohlášení tureckých anarchistů k situaci v Afrinu
Pozvánka na panelovou diskuzi „Erdoğan a kurdská autonomie“, kterou za 16. března pořádá Iniciativa Ne rasismu!


Verze pro tisk 13.3.2018 AF-Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)