Anarchistická federace

The Great Rock’n’Roll Swindle

Aneb jaké je to mluvit o právech pracujících na festivale, který je vykořisťuje.

protest

„Jiný svět je možný!“ – heslo známé z anarchistických demonstrací zaznělo na jednom z největších britských hudebních festivalů v Glastonbury z úst šéfa tamní Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Ve svém hvězdném projevu se mimo jiné vyslovil proti nízkým mzdám a každodenní nejistotě a pronesl, že na každém záleží, a když se spojíme, dokážeme vytvořit slušnou společnost. Za to si vysloužil mohutný aplaus jako každá show hodná velkého pódia. V závěru si Corbyn vyžádal potlesk uznání pro zakladatele Glastonbury Michaela Eavise.

Corbynův tým se mohl plácat po ramenou, avšak jen do doby, kdy se na scéně objevili naštvaní nádeníci z východní Evropy, ale i Španělska, kteří si přijeli na festival vydělat na základě smluv na sběr odpadků po 175 tisících návštěvnících. Práce po dobu 14 dnů a jak jinak než za minimální mzdu. Nastoupilo 700 registrovaných brigádníků, ale po třech dnech dostala většina z minuty na minutu padáka a na place jich zůstalo pouhých 120 pracantů. Vyhození brigádníci se stali obětí „smluv na nula hodin“, které jsou pro pracující nevýhodné a udržují je v nejistotě, zda budou mít co dělat či nikoli. Je jasné, že vyhozeným sběračům odpadu se nepodařilo ani pokrýt náklady na cestu a zůstali na místě bez prostředků.

Propuštění zahraniční brigádníci a brigádnice uspořádali na místě dva menší protesty proti špatnému zacházení. Na první pohled bylo patrné, že mezi nimi jsou i anarchisté. Na jejich transparentech stálo: „We’re litter pickers, not little prickers“ a „Peace is dead“. Jeden z pořadatelů festivalu, jak dokládá video deníku Independent, strhl jeden z transparentů a chtěl ho vyhodit se slovy, že by přítomní měli být vděčni i za ty dva dny práce.

Podle informací, které se objevily na webu A2larm, přes víkend skupina z Čech zůstala v improvizovaném kempu vedle festivalového areálu a dostávala jídlo od zaměstnanců, kteří jim projevovali svou solidaritu.

Organizátoři festivalu si najali levnou pracovní sílu, a když jim byla k nepotřebě, tak s ní prostě zametli tím nejhorším způsobem, nejspíš s předpokladem, že zahraniční dělníci si nestěžují a moc na sebe neupozorňují. Očekávat od festivalu Glastonbury naplnění jeho etické pověsti je iluze, jelikož nejenže se chová nelidsky k najatým sběračům odpadků (vedle vyhazovů šlo i o absenci povinných přestávek a další „drobnosti“), ale ani se nesnaží onen odpad třídit.

Mluvčí festivalu se k věci odmítají vyjádřit a strkají hlavu do písku. A pokud se Corbyn brojící proti „smlouvám na nula hodin“ nevyjádří na podporu vyhozených brigádníků, tak zůstane pouhým politickým kašparem, který při přednášení svých projevů o jiném světě na festivalové Pyramid Stage ve skutečnosti stojí na hřbetech nádeníků.

Použité zdroje:
Festival Glastonbury vykořisťuje zahraniční pracovníky
Glastonbury Festival accused of exploiting hundreds of European workers on zero hours contracts


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)