Anarchistická federace

Další útok ukrajinských nácků

Ultrapravičáci oslavili v Kyjevě führerovy narozeniny napadením antifašisty.

Stas Sergijenko

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 kolem čtvrté odpoledne v Kyjevě napadli dva lidé Stanislava Sergijenka u jeho domu. Útočníci byli ozbrojeni noži. Stas Sergijenko je člen organizace Sociální hnutí, aktivista platformy Start, bývalý aktivista revolučně marxistické organizace Borotba a student Kyjevsko-mohyljanské akademie. S četnými bodnými zraněními byl převezen do nemocnice, kde byl hned operován.

Přestože se k útoku nikdo nepřihlásil, na webu cenzor.net vyšel text lídra ultranacionalistické skupiny C-14 Jevgenije Karasje pod názvem „Nejnovější safari na separatisty“.

Profesor ruské historie z USA Jeffrey Burds to komentoval slovy: „Myslím, že to je konec svobody slova na současné Ukrajině. Stas byl jediným Ukrajincem, který poskytl rozhovor americkému novináři Joshi Cohenovi v květnu 2016.“ Burds připomíná, že Stas otevřeně kritizoval ukrajinský nacionalismus. Snažil se zabránit Institutu národní paměti v omezení přístupu k důležitým historickým dokumentům. Toto omezení by znemožnilo nepředpojaté studium zdejších dějin. Burds vyzývá k odmítnutí takové vlády, která není schopna chránit občany otevřeně vyjadřující vlastní názory.

Redakce kyjevského levicového časopisu Спільне k útoku uvedla: „Vezmeme-li v úvahu okolnosti tohoto trestného činu (útočníci nic neukradli a napadení si natáčeli na video) a předcházející vyhrožování ultrapravičáků, je důvod se domnívat, že násilí mělo politický charakter. Stas se nebál veřejně kritizovat… ideologické překrucování praktikované ve vzdělávání i vědě. Dne 30. srpna 2016 se účastnil akce proti snižování stipendií pro ukrajinské studenty, kde zněla protiválečná hesla, za což byl vystaven pronásledování a obviňování z proruského separatismu. Na sociálních sítích mu mnohokrát vyhrožovali, a byl také napaden ultrapravičáky po prvomájových akcích v loňském roce.“

O obdobném útoku nožem na Ukrajině, konkrétně na mladého antifašistu Artema, jsme informovali ZDE. Výzva k benefičním akcím, z nichž by se uhradily jeho léčebné výdaje, měla velkou odezvu i u nás (více např. ZDE).

Zdroj: masmédia


Verze pro tisk 24.4.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)