Anarchistická federace

Pomoc pobodanému antifašistovi

Chystají se benefiční koncerty na léčebné výlohy pro antifašistu zraněného nácky na Ukrajině.

Artem

Punková kapela Zrada z ukrajinského Charkova se dlouhodobě a velmi výrazně pohybuje na místní antifašistické a anarchistické scéně. Artem, jeden z jejích fanoušků a blízký přítel některých hudebníků, byl v sobotu 19. listopadu napaden skupinou deseti nácků. Snažil se bránit, ale pochopitelně skončil zbitý na zemi se zlomenými žebry. A aby toho nebylo málo, jeden z útočníků mu posléze způsobil čtyři bodné rány do zad, které zasáhly plíce i srdce. Artem ztratil asi 2 litry krve.

Po útoku Artem upadl do šoku a zřejmě nevnímal bolest a rozsah zranění, protože byl schopen ujít ještě 200 metrů a setkat se tak se svým bratrem a přítelkyní. Ti mu zavolali sanitku a pomohli zůstat při vědomí. Naštěstí sanitka přijela rychle a noční směnu v nemocnici měl velmi zručný chirurg. Ten konstatoval, že pacient dorazil v kritickém stavu a zranění mohlo být smrtelné, pokud by operace začala jen o čtvrt hodiny později nebo bodná rána k srdci byla o pár milimetrů hlubší. První operace trvala 4,5 hodiny, druhá kvůli vnitřnímu krvácení následovala druhý den. V pondělí 21. listopadu nabyl Artem vědomí a nyní se pomalu zotavuje. Léčebné výlohy za prvních deset dnů v nemocnici stály jeho rodinu a přátele $ 2500.

Pomoci v tomto smyslu je však stále zapotřebí. Rehabilitace bude trvat v řádu týdnů, nebo dokonce měsíců, a je pochopitelně finančně náročná. Proto se Artemovi kamarádi, a především hardcoroví pankáči ze Zrady obrací na své mezinárodní přátele s prosbou o příspěvek. Více informací na fb stránkách kapely, kde najdeš i Artemovy fotky z pobytu v nemocnici a rehabilitace:
https://www.facebook.com/zradahc/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Solidarita je víc než jen slova!

Zrada hrála v České republice několikrát a v červenci má v plánu vystoupit na festivalu v Jeseníkách. Osobní vazby ji pojí zejména s hardcorovou skupinou Tupé Ostří. Tahle banda proto společně s kapelami Interpunkce, Cost of Living, Kunta Kinte, Úl a Punto D’Onore organizuje sérii koncertů na Artemovu podporu. Koncerty, které jsou zatím v přípravné fázi, proběhnou v Praze, Brandýse nad Labem, Poděbradech a v Karviné.

Pro informace o koncertech pořádaných v ČR sleduj fb stránku Rada vzájemné hudební pomoci:
https://www.facebook.com/RVHP-163779804075818/?fref=ts

(Tato zpráva nám došla na e-mail s prosbou o zveřejnění.)


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)