Anarchistická federace

Vzpomínka na Honzu Kučeru

Stručný přehled některých akcí spojených se vzpomínkou na zavražděného antifašistu.

Nezapomeneme!

Před devíti lety, 20. ledna 2008, zemřel v Příbrami na bodná zranění způsobená náckem antifašistický skinhead Honza Kučera. Od té doby si každý rok antifašisté a antifašistky připomínají tuto smutnou událost pod heslem: „Nezapomeneme! Neodpustíme!“ Nejinak tomu bylo i letos.

Některé ze vzpomínkových akcí měly zároveň benefiční charakter, když se přidaly k probíhající sbírce na pokrytí léčebných výloh pro Artema, mladého antifašistu z Charkova na Ukrajině. Ten byl loni na podzim podobně jako Honza pobodán náckem poté, co ho napadla skupina ultrapravičáckých idiotů. Měl ale velké štěstí a i přes značnou ztrátu krve a vážnost zranění útok přežil. Na jeho podporu se konají hudební benefiční akce jak v Česku, tak přímo na Ukrajině či v Německu.

Jako vždy jsme připravili stručný přehled několika akcí konaných na Honzovu památku.
V pátek 20. ledna se v poděbradském Boss Baru konal pod hlavičkou Lázně noise industries benefiční koncert pro Artema spojený se vzpomínkou na Honzu Kučeru. Zahrála na něm pětice HC/punkových kapel, ale večer nešlo jen o muziku, takže k dispozici bylo také veganské občerstvení či anarchistické distro, proběhla kratší přednáška středočeské AF o obětech neonacismu a o nových formách fašismu a nacionalismu. Byl vyvěšen transparent odkazující na Honzu Kučeru. Na Artema se na akci vybralo kolem tří tisíc.

V Plzni se ten samý večer konala za podpory místní AF v družstevní kavárně Inkognito „Don’t Forget Party“, která byla opět vzpomínkou na Honzu a zároveň benefitem pro Artema. Po celou dobu byl po boku Djs Honzův obrázek se zapálenou svíčkou. Každý návštěvník si pak mohl přečíst jak o Honzově, tak o Artemově kauze stručný text rozvěšený ve formě plakátků hned na několika místech. V kasičce na příspěvky pro Artema nakonec skončilo něco přes dva a půl tisíce. Do brzkých ranních hodin vládla příjemná atmosféra vyplněná hudbou, kterou měl rád i Honza, tedy ska či skinhead reggae. Vinyly na střídačku roztáčeli člen místního DJského kolektivu Missing Words Sound System a pražský DJ Papa Kani.

Následující den, v sobotu 21. ledna se sešli anarchisté a antifašisté z okolí Příbrami, aby společně uctili památku Honzy Kučery. Jako každý rok byly nad dálnici z Příbrami do Prahy vyvěšeny transparenty připomínající lidem devět let starou tragickou událost. Následovala návštěva místa Honzova posledního odpočinku, kde bylo zapáleno několik svíček a proběhla symbolická minuta ticha. Místní antifašisté k akci dodali: „Ve stále více se fašizující společnosti nesmíme zapomínat na zlo, kterého jsou neonacisté schopni.“

V Praze během programu slavnostního otevření anarchistického infoshopu Černá kniha na Klinice proběhla mimo jiné krátká vzpomínka na Honzu a bylo promítnuto video ze vzpomínkového pochodu k třetímu výročí jeho úmrtí.

V sobotu vzpomenuli na Honzu také v Teplicích, a to punkovým koncertem v sále šanovské restaurace Rajče. Koncert uspořádala SAF a jeho součástí byla i pietní akce, na které účastníci a účastnice koncertu zapálili svíčky, vyslechli si krátký projev a drželi minutu ticha. V rámci koncertu, na kterém zahráli Baty von Janof, Ropucha, Osliz a Průser, proběhla také sbírka na Artema, při níž se vybraly skoro dva tisíce.

Přehled vzpomínkových akcí na Honzu Kučeru v roce 2016 ZDE.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy