Anarchistická federace

Zapište si za uši, že vám kožich nesluší

Reportáž z demonstrace za legislativní zákaz kožešinových farem.

I přes nepříjemný déšť se v neděli 8. listopadu sešlo přes pět set lidí na Střeleckém ostrově v Praze na demonstraci proti kožešinovým farmám. Na úspěch akce navázalo po dvou dnech jednání Poslanecké sněmovny, při němž prošla novela zákona zakazující chov lišek a norků na kožešiny prvním čtením.

Lidé se na „Střeláku“ začali scházet před druhou hodinou a i v sychravém počasí panovala od začátku příjemná atmosféra. Řada aktivistů a aktivistek si přinesla vlastní pikety, někteří se na akci dokonce vydali ve zvířecích kostýmech. Mnohem civilnější kostýmy si při této příležitosti navléklo několik policistů, aby zmonitorovali, kdože se to vydal hájit životy zvířat.

Zhruba o půl třetí vyrazil hlasitý a pestrý průvod a za skandování se vydal přes nábřeží a Staroměstské náměstí až na náměstí Václavské, kde po čtvrté odpolední končil projevy u stánku pořádající organizace Obránci zvířat (Obraz). Celou cestu zněly pražskými ulicemi hesla jako „Krutost, strach a utrpení, tohle přece správné není“, „Lišky nejsou věci, přesto trpí v kleci“, „Zapište si za uši, že vám kožich nesluší“ nebo „Jedině pitomec stáhne lišku pro límec“. Několik lidí po celou dobu rozdávalo kolemjdoucím informační letáky.

Kromě řečnické a fotografické přestávky na Staroměstském náměstí průvod zpestřilo i míjení obchodů s kožešinami, kterých je v centru Prahy požehnaně. Lidé sice zjevně nehodlali vyjádřit svůj odmítavý postoj jinak než pískáním a vystavováním transparentů, alespoň jeden policista zůstával ale vždy u patřičné výlohy ve střehu.

Na závěr se ještě trochu řečnilo, i když se lidé unavení nepříjemným počasím již trousili pryč. Jeden z poslanců, kteří se za zákaz kožešinových farem ve sněmovně zasazují, na akci zrekapituloval, jakým procesem musí případný zákon projít – naše pozornost nicméně směřuje k jinému aspektu celé věci: že i když bude chov lišek a norků pro kožešinu v Česku zakázán, neznamená to, že se kožešiny nebudou nadále dovážet třeba z Asie. Řešení tohoto problému je jako vždy během na dlouhou trať – je nutné se nejen zbavit kožešinových farem u nás, ale především posunout společnost k celkovému odmítnutí zneužívání a zabíjení ostatních zvířat pro vlastní zisk, pohodlí, módu či předvádění vyššího sociálního statusu.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)