Anarchistická federace

Den pro Kliniku II.

Souhrnný report z akcí 20. února. Boj pokračuje pražskou demonstrací v sobotu 27. února.

Den pro Kliniku

Jak jsme již avizovali v pozvánce, Autonomní sociální centrum Klinika vyhlásilo na sobotu 20. února druhý akční Den pro Kliniku: „Různá místa, různá města, jeden cíl – podpora autonomních a nezávislých prostorů, ať už těch existujících nebo těch, které zatím žijí jen ve vaší fantazii. Klinikou by to nemělo končit, ale začínat.“

Odezva na výzvu Kliniky byla opět obrovská, navíc ve světle čerstvé informace, že UZSVM odmítl prodloužit Klinice smlouvu o výpůjčce. Pojďme se tedy letem světem podívat, jaké veřejné i neveřejné akce se tento den udály.

Praze začala první akce už v 10 hodin dopoledne. V žižkovském infoshopu Salé nabídlo návštěvníkům místní osazenstvo opravdu bohaté a chutné veganské pohoštění, které sestávalo z několika druhů polévek, salátů, slaného štrúdlu, bábovky atd. I přes netradičně časnou hodinu navštívilo tento brunch zhruba 25 lidí, kteří tak mohli posedět v příjemné, takřka domácí atmosféře a k jídlu si vychutnat třeba zapatistickou kávu.

Přímo kolektiv Kliniky se asi nejvíce angažoval při večerní akci v Panoptikonu Barikáda na Žižkově. Program tu začal kolem šesté a návštěvnost překonala očekávání. Vstupné i ceny na baru byly dobrovolné. K poslechu a tanci na rozmanité způsoby zahrály kapely OTK, Ravelin 7 a Mutanti hledaj východisko. Po 22. hodině se většina návštěvníků přesunula do sklepních prostorů Žižkostela na afterpárty, která se protáhla až do ranních hodin. Organizátoři k akci prohlásili: „Jak zaznělo během koncertu: my všichni jsme Klinika. A tenhle organismus už těžko jen tak utípnout.“

Benefiční večer pro Kliniku proběhl od sedmi večer ve Studiu Paměť v Soukenické ulici, kde se představily soubory Divadlo Na tahu, Nejhodnější medvídci a Ojebad. Na divadelní představení navázala párty DJs Ventolina a Kohla.

V klubovně Zázemí se na podporu Kliniky sešli básníci a hudebníci. Zpočátku skromně obsazený prostor se postupně začal naplňovat, takže nakonec se zdálo, že dvě stage nebudou stačit. Ze své tvorby tu zarecitovali básník Ticho, Anna Kaczmarska, Kamil Marcel Hodáček a mnozí další. Skvělé bylo hudební vystoupení uskupení Klezmer mir egal.

Od 21.00 si mohli zájemci zatrsat pro Kliniku při pozitivních vibracích drum&bassové produkce v pražském klubu Punto. Na Kliniku se tu vybralo 1474 Kč.

To ve Sběrných surovinách v Krymské ulici se sešlo dohromady 7500 Kč. Na víkendovém mejdánku zde bez nároku na honorář zahrály kapely Cigarette syndrome, Evil Buddhist and the Cyclop Apes a Maniac.

V Bubenečské nádražce to rozbalily kapely Vole, Godot Youth, Brünner Todesmarsch a další. Akci, jejíž vstup byl dobrovolný, pořádali HC Krev a Pravěk a pro Kliniku vybrali sedm stovek.

Na poslední chvíli se ke Dni pro Kliniku připojil svým programem také oblíbený pražský klub Buben.

Podporu Klinice vyjádřila na svém pražském setkání frakce Strany zelených, která si říká Zelená revize.

V Plzni se skoro po roce konal druhý Den pro kliniku, a to opět v družstevní kavárně Inkognito. Sobotní večer tu strávilo asi 20 lidí při besedě, jejímž hostem byl člen kolektivu Kliniky. Ten velmi otevřeně promluvil o aktivitách Kliniky, o představách, s nimiž kolektiv tento projekt rozjížděl, jejich naplnění, překonání, ale i o tom, kde se ukazují různá problematická místa. Aktivista AF pak velmi stručně představil základní body autonomní politiky tak, jak o nich mluvil Arnošt Novák o týden dřív na posledním setkání Kurzu strategického myšlení. Těžko říci, jak moc byl přes přemíru cizích slov a snahu o stručnost tento teoretický úvod srozumitelný. Vše však zažehnalo následující komentované promítání fotografií z Kliniky od jejího uklízení, přes solidární demonstrace a policejní zásah až po běžný program centra. Nakonec se dostalo na otázky, komentáře od návštěvníků a debatu, jaké jsou podmínky pro to, aby podobný projekt mohl fungovat třeba právě v Plzni. Součástí besedy bylo focení s hesly na podporu žižkovského autonomního centra, distro anarchistických tiskovin, benefiční raut, do něhož přispělo různými pochutinami hned několik lidí a jehož výtěžek putoval na FNB-Plzeň.

V Ostravě byla 20. února Klinika podpořena petičním stánkem, promítáním filmu Stávka matek, místní kolektiv Food not Bombs zajistil občerstvení. V neděli akce pokračovala bazárkem s oblečením před bývalým klientským centrem RPG bytů, dalším promítáním s občerstvením od FNB. Na organizaci se podílel kolektiv Probuď domy!

Středočeská skupina Anarchistické federace a její přátelé podpořili Den za Kliniku vol. II vytvořením a vyvěšením čtyř transparentů v Poděbradech a Nymburce. Umístěním transparentu na průčelí solidaritu vyjádřil i poděbradský undergroundový klub Boss Bar.

Ve Slavičínské Orlovně zahráli pro Kliniku maďarská kapela Makrohang a slovenští Inheritance. I přes horší akustiku prostoru se koncert vyvedl.

Další koncert pro Kliniku se konal ve Vsetíně. V klubu Vesmír zahráli vedle kapel How Long? a Kutya Harap také P.R.O.B.L.E.M.S. z amerického Portlandu.

Kolektiv Food not Bombs Vysoké Mýto a Libertinský filmový klub Česká Třebová zorganizovali solidární focení s nápisem „Ať žije Klinika!“.

V pardubickém Divadle 29 se konal benefiční koncert pro Food Not Bombs Pardubice a na podporu Autonomního sociálního centra Klinika. Zahrály skupiny: Tummo, Nulajednanulanula, 0RsES. K dispozici bylo veganské občerstvení a distro anarchistických tiskovin. Na dobrovolném vstupu se vybralo 6324 Kč, navíc se podařilo posbírat bundy, peřiny, nějaké jídlo, konzervy či čokolády.

Kapely Or a Vlněna zahráli pro Kliniku hned dvakrát za sebou, nejprve v pátek 19. února v Olomouci na Minirampě a během sobotního akčního dne v Brně na Skleněné louce. Necelé dva tisíce, které se tu vybraly, putovaly na činnost kolektivu Kulturou proti chátrání.

V brněnské kavárně Tři Ocásci byl Den pro Kliniku zahájen společnou nalezenou večeří, přičemž následovalo hraní Pub quiz na téma squatování o lákavé ceny – trička a tašky Kulturou proti chátrání!.

No a v brněnském Vegalité se zas odpoledne za hojné účasti návštěvníků konala debata, jejímž cílem bylo představit smysl autonomních center a dalších otevřených prostorů v současných městech. Pozvání přijali zástupci amsterdamského ADM, košického Klubu a pražské Kliniky.

Den pro Kliniku měl ale i mezinárodní rozměr. Nedaleko, ve Spišské Nové Vsi, zahrály v Legenda Pubu kapely The Public, Human Humus, Zo Zoo a Anus, a o něco dál, v litevském Kaunasu se v místním infoshopu konala diskuse a párty.

Boj pokračuje!

Dnem pro Kliniku, který byl znamením rozsáhlé podpory, samozřejmě nic nekončí. Toto jedinečné autonomní centrum můžete podporovat nadále různými způsoby.

My vás zveme společně s Klinikou na demonstraci „Nechte Kliniku dýchat!“, která se bude konat v sobotu 27. února v Praze. Začne ve dvě hodiny odpoledne přímo na zahradě Kliniky a bude pokračovat průvodem skrz Žižkov. Přijďte a vezměte s sebou také své přátele, rodiče, děti, spolužáky či kolegy.

Více k demonstraci zde:
https://www.facebook.com/events/1556788907972796/

Pokud chcete sobotu v Praze využít více ze široka, můžete se od 11.00 přidat k celoevropskému pochodu za práva uprchlíků. Obě akce na sebe plynule navážou. Více ZDE.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)