Anarchistická federace

Řecko: squaty pro uprchlíky

Anarchisté v Athénách obsadili budovu, aby poskytli uprchlíkům dočasný domov.

Athény

Na fasádě obsazeného domu v athénské čtvrti Exarchia, která je brána jako centrum anarchistického hnutí ve městě, se objevil transparent s nápisem „Uprchlíci, vítejte doma“. V úterý 22. září členové Antiautoritářského hnutí Athén (AK) obsadili bývalou univerzitní menzu, aby ji změnili v místo pro dočasný pobyt uprchlíků.

Měli v plánu opravit místnosti tak, aby v nich mohli bydlet uprchlíci s rodinami, kteří přijíždějí do Athén. Zanedbané prostory bylo třeba uklidit a dezinfikovat, což vyžaduje jistý čas. Do obsazené budovy se ovšem už na jednu z prvních organizačních schůzek sešlo téměř dvě stě lidí, takže práce mohly začít hned další den. Plánovalo se, že rodiny budou moci bydlet ve dvou poschodích a ve zbývajícím by mohl být sklad. Podle předpokladu členů Antiautoritářského hnutí Athén byl prostor k dispozici pro dvě stě lidí. Ti by mohli budovu využívat po dobu, kdy zůstanou v Athénách, sami by si ji spravovali a využívali ji pro své aktivity. Řečtí aktivisté by jim jen pomáhali.

Koncem týdne se však celý projekt přesunul do domu č. 26 v ulici Notara (ve stejné čtvrti), který předtím užívala státní instituce. Přesun nastal ze dvou důvodů: zaprvé je nové místo vhodnější, zadruhé se ukázalo, že nejasný vlastnický statut původního objektu by mohl do budoucna vést k problémům.

Co se týče obav z reakce lidí ze sousedství, ve čtvrti Exarchia to podle členů AK problém není, protože alternativní charakter čtvrti z ní činí příhodné místo pro soužití různých kultur.

Tyto akce nejsou v Řecku ojedinělé a členové AK chtějí také navázat spolupráci s podobnými hnutími po celé Evropě.

Zdroj:
https://www.vice.com/en_uk/read/anarchists-have-taken-over-a-building-in-athens-to-house-refugees-876


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)