Anarchistická federace

Klinická pomoc uprchlíkům

Skutečná humanitární samospráva v praxi je možná a evidentně zatím jediná funkční.

Klinika v Maďarsku

Na pražské Klinice byla ve dnech 1.–3. září vyhlášena po předešlé úspěšné akci tohoto druhu sbírka materiální pomoci uprchlíkům mířícím do Evropy. Výzvu vzaly vážně stovky lidí a věcmi, které donesli, bylo až po strop zaplněno několik místností autonomního centra. Po vytřídění věcí a posouzení jejich potřebnosti na různých místech byl organizován jejich odvoz zadrženým uprchlíkům do Karlína, do detenčního tábora v Bělé, na budapešťské nádraží Keleti a na další místa v Maďarsku. Byla tak odstartována skutečná humanitární samospráva v praxi.

Klinika k tomu na svém webu poznamenala:

Za poslední dny nám tu pod rukama prošly tisíce kusů oblečení, hygienických pomůcek, hraček a vlastně všeho, co jste přinesli a co je teď potřeba roztřídit, než se to pošle dál. Bez desítek dobrovolníků – vás, kteří chodíte na Klinku pravidelně, i vás, kteří jste tady byli prvně jen abyste pomohli třídit – by to nešlo.

Jsme autonomní centrum, nikoliv profesionální humanitární organizace, učíme se za běhu a klopýtáme přes překážky, ale jsme čím dál blíž k cíli. Jestli trošku přispějem k tomu, aby se uprchlíci u nás nebo v Maďarsku mohli cítit důstojněji, budeme rádi. Bez vaší pomoci a bez ujištění, že solidarita není jen vyprázdněný pojem, bychom byli nahraní. Ožila tu nefalšovaná humanitární samospráva!“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)