Anarchistická federace

Přednáška: Bolívie – boj o vodu v Cachabambě v r. 2000

Praha, 7. dubna 2015

Od 19:00
Kavárna klubu Cross (Plynární 23, Praha 7 - Holešovice)

MOCENSKÝ VLIV USA A KORPORACÍ NA POLITIKU JIHOAMERICKÝCH STÁTŮ V.

MMF a Světová banka často podmiňují poskytnutí úvěru privatizací základních zdrojů a služeb, jako např. vody a elektřiny. Zvláště privatizace vody se stala v Latinské Americe značně diskutabilní. Požadavky vodovodních společností vzbudily odpor hlavně v Bolívii, kde mnoho vesnických indiánských komunit mělo vlastní zásobování vodou zdarma ze studní a z potoků, a najednou byly nuceny platit za něco, co považovaly za své základní lidské právo.

Film španělské režisérky Icíar Bollaínové Tambien la lluvia (A taky déšť) z r. 2010 v sobě spojuje dvě roviny: filmovou rekonstrukci španělské kolonizace území dnešní Jižní Ameriky a tlak západních korporací na další vyvlastnění domorodého obyvatelstva, který symbolicky i věcně tuto kolonizaci dovršuje. V bolivijské Cochabambě však snahy o privatizaci veřejného narazily v r. 2000 na nečekaně silný odpor. Film v původním španělském znění s českými titulky.

Přednášející Zdeněk Jehlička vystudoval historii na FF MU, přeložil knihu Zadní dvorek Ameriky: USA a Latinská Amerika od Monroeovy doktríny po válku proti teroru (2011) od Grace Livingstoneové.

https://cs-cz.facebook.com/events/1579815078961427/

 


Verze pro tisk 1.4.2015 UFOSS

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)