Anarchistická federace

Celonárodní stávka v Norsku

Ve středu 28. ledna se v Norsku odehrála dvouhodinová celonárodní stávka na protest proti vládním návrhům změn v oblasti pracovního práva.

Obrazně řečeno se ve středu 28. ledna celá země na dvě hodiny zastavila. Nejezdila hromadná doprava, nefungovala letiště, státní podniky, úřady ani školy, a obchody zavřela i řada drobných obchodníků. Stávku svolaly norské odborové organizace LO (Landsorganisasjonen i Norge – Norská konfederace odborových svazů), YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – Konfederace profesních svazů) a UNI (Union Network International – Celosvětová odborová centrála) a svá pracoviště na dvě hodiny opustilo 1,5 milionu pracovníků, což je vzhledem k pětimilionové populaci Norska obrovské číslo. Ve všech velkých městech probíhaly demonstrace, ty největší pak v Oslu, Bergenu, Stavangeru a Tromsø. Ta úplně největší se odehrála právě v hlavním městě Oslu u parlamentu, kde se sešlo podle různých odhadů 13 000–20 000 demonstrantů.

Co přesně podnítilo tak masivní protesty? Norsko bylo vždy považováno za spíše levicový stát a ve volbách tradičně vítězila levicová Strana práce (Arbeiderpartiet). I ve volbách v roce 2013 zvítězila Strana práce, v součtu byla ovšem poražena pravicovou koalicí Konzervativní strany (Høyre) a Progresivní strany (Fremskrittspartiet). Tím nastaly pro Norsko těžké časy. Pravicová koalice je výrazně protiimigrantská, kriminalizuje chudobu a nyní se snaží liberalizovat pracovní právo návrhem nového zákona, který má velkou naději na schválení. Podle navrhovaných změn se má snížit počet zaměstnání na plný úvazek a zvýšit počet částečných úvazků, prodloužit pracovní doba, zvýšit počet přesčasů a pracovních směn o sobotách a zvýšit tlak na zavedení nedělní otevírací doby v obchodech (v Norsku mají v neděli téměř všechny obchody včetně supermarketů zavřeno). Výrazně zhoršit se mají podmínky čerpání rodičovské dovolené a veškeré výhody pro pracující s malými dětmi.

Pravicová vláda tyto změny obhajuje tím, že pracovní podmínky budou flexibilnější pro zaměstnance i zaměstnavatele. Autor nového zákona ministr práce Robert Eriksson, který dostal příležitost promluvit na demonstraci v Oslu, pak uvedl, že jeho snem je, aby každý nepracující v Norsku dostal stejnou možnost zakusit skutečný pracovní život, jakou mají účastníci demonstrace, což je v Norsku, kde je téměř nulová nezaměstnanost, poměrně komické prohlášení. Následně byl demonstranty vypískán z pódia.

Demonstrací v řadě norských měst se samozřejmě účastnili i anarchisté a maximální podporu stávkujícím vyjádřila norská anarchistická organizace Motmakt. Především v Oslu bylo k vidění množství anarchistických praporů a transparentů, jak si můžete prohlédnout i na fotografiích.

Vláda i navzdory stávce, demonstracím a celonárodnímu odporu (podporu stávkujícím deklarovala dokonce i luteránská církev) nezměnila svůj záměr zákon schválit, a tak odbory i anarchisté zůstávají v pohotovosti.
 

Jeden z mnoha transparentů rozvěšených anarchisty po celém Oslu s nápisem „Stávkujme, dokud nezvítězíme“

Anarchisté na demonstraci v Oslu

Anarchisté na demonstraci v Oslu před parlamentem s nápisem „Svoboda není dána shůry, braňme pracovní zákon“

Anarchisté na demonstraci v Oslu vaří a rozdávají demonstrantům veganské jídlo

Demonstrace v Oslu před parlamentem

Demonstracev Bergenu, které se podle odhadů účastnilo 10 000 lidí

Demonstrace v Tromsø

Anarchisté na demonstraci v Tromsø


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy