Anarchistická federace

Továrna v severním Řecku pod samosprávou pracujících

Pracující z továrny Viomihaniki Metalleytiki v severním Řecku připravují samosprávné řízení podniku.

Vedení Viomihaniki Metalleytiki, dceřiné společnosti firmy Filkeram-Johnson, opustilo továrnu, včetně zaměstnanců, v květnu 2011. Odborový svaz, který v podniku působí a sdružuje 40 (dodnes stále aktivních) zaměstnanců, se od té doby snaží zajistit, aby nebylo žádné zařízení v továrně vedením odstraněno nebo odcizeno. Všichni pracující se rovněž účastní valných shromáždění.

Od svazu zazněl návrh, jak se dostat ze slepé uličky, protože vedení uvedlo, že továrnu znovu nerozjede kvůli nedostatku finančních prostředků, tedy jak převzít podnik pod kontrolu pracujících. Pro návrh se na valné hromadě vyslovilo 98 % zaměstnanců. Konkrétně požadují, aby byla továrna předána pracujícím a aby odstoupili všichni zástupci vedení a pracujících, kteří sedí ve správní radě, a to bez jakýchkoli nároků vůči budoucí dělnické samosprávě závodu.

Co se týče počátečního kapitálu nezbytného k provozu továrny, navrhují pracující, aby jim OAED (řecká agentura práce) poskytla v předstihu částku, na niž mají nárok poté, co se stali nadbytečnými.

Nakonec pracující z Viomihaniki Metalleytiki požadují přiznání právního statusu pro družstevní podniky, který by právně zaštítil jejich současné i budoucí projekty.

V boji zaměstnanců Viomihaniki Metalleytiki, nehledě na zcela evidentní význam, který spatřujeme v každém dělnickém boji a každém požadavku pracujících, vidíme další hodnotu, která spočívá právě v návrhu samosprávy. Jsme přesvědčeni, že okupace a opětovné zprovoznění továren a podniků ze strany jejich pracovníků je jediným realistickým alternativním návrhem tváří v tvář stále rostoucímu vykořisťování dělnické třídy. Samospráva uzavíraných továren je jediný návrh, který má sílu mobilizovat pracující třídu, jež žije pod neustálou hrozbou nezaměstnanosti a nevidí způsob, jak by jí mohla vzdorovat.

Jsme si vědomi, že problémů, kterým budeme čelit v boji za samosprávu výroby, nebude zrovna málo, protože stát a kapitál se proti ní tvrdě postaví – určitým vítězstvím bude vytvoření precedentu a příkladu pro další zápasy v zemi. Nicméně otázka, v čích rukou spočívá výroba, se stává pro pracující třídu, která je tlačena do bídy, otázkou života a smrti. Z tohoto důvodu by se měly dělnické boje orientované tímto směrem a síly solidarizující s těmito boji připravovat na střet s vládou a zaměstnavateli, aby uskutečnily okupaci výrobních prostředků a samosprávu pracujících.

Žádáme všechny odborové svazy, organizace a pracující, aby byli solidární s bojem dělníků z Viomihaniki Metalleytiki a aktivně je podporovali jak finančně, tak politicky.

Hnutí za emancipaci a sebeorganizaci pracujících
(9. 7. 2012)

Zdroj:
“You can’t? We can!” Workers at Mining Industry factory in Northern Greece vote for and prepare for self-management of their factory – victory to the workers!

plakát

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)