Anarchistická federace

Peru: Proti těžbě zlata blokádou města

PeruVe městě Cajamarca na severu Peru pokračují protesty místních obyvatel proti těžbě zlata jednou z amerických korporací, užívající technologie vysoušení lagun.

Obyvatelé města Cajamarca zablokovali v rámci protestu přístupové cesty do města ze všech čtyř stran. V současnosti se není možné dostat do města ani letecky, protože obyvatelé zablokovali a okupují i letiště, které bylo nuceno přerušit provoz.

Protestní akce již vedly k demisi ministra životního prostředí Josého de Echaveho. Protestující se však dožadují příjezdu prezidenta země do města, protože současný prezident Ollant Humala se v předvolební kampani oháněl prospolečenskou politikou, a nyní se protestující domáhají její realizace.

Protestní akce přináší první výsledky: zastavení dalších investic do projektu těžby. Neobešlo se to ovšem bez represí. 200 protestujících bylo zraněno při střetech s policií. Po setkání místních v parlamentu v hlavním městě Limě bylo sedm delegátů protestujících zatčeno policií. Policie sdělila, že to provedla „kvůli identifikaci“. Jeden ze zatčených protestujících Wilfredo Saavedra to komentoval slovy: „Nebyl jsem nikdy trestán. Tento postup nás zaskočil. Je to akt svévole.“ Advokáti zadržených tvrdí, že nikdo ze zatčených nebyl z ničeho obviněn.

Zdroj:
http://cia.media.pl/peru_sukces_i_represje_manifestantow_w_cajamarca

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)