Anarchistická federace

Turecko: Svobodu pro odpírače vojenské služby

mír30. října se shromáždila přede dveřmi izraelské ambasády v Istanbulu skupina tureckých antimilitaristů a vyjádřila podporu dvěma izraelským odpíračům, Efi Brennerovi a Or Ben-Davidovi (oba aktivisté skupiny Anarchisté proti zdi), kteří byli před týdnem zatčeni, protože vystoupili proti válce politiků izraelské vlády proti palestinským lidem.

Na setkání, které svolali WRI (War Resisters’ International), vystoupil také turecký antimilitarista Özgür Bircan. Členové LAF (Anarchist Activity Lycee) a studenti se účastnili shromáždění s transparenty „Nesouhlas! Vzdor! Odpor!“ nebo „Nechoď do služby, neprolévej krev svých bratrů“.

Po přečtení prohlášení hnutí Shministim, řekli turečtí antimilitaristé stručně toto:

My, turečtí antimilitaristé, jsme se tu dnes na pozvání WRI shromáždili k protestu proti izraelské vládě a k vyjádření podpory izraelským odpíračům Efi Brennerovi a Or Ben-Davidovi. Jak víte, nedávno obžalovali Spojené národy izraelskou vládu a Hamas za páchání válečných zločinů v Gaze. Izraelští odpírači se na těchto zločinech nechtějí podílet. Války jsou zkázou pro lidstvo i přírodu, a proto voláme všechny lidské bytosti, aby nenastupovali vojenskou službu a neúčastnili se těchto zločinů.

Kromě toho chceme podpořit všechny odpírače zatčené, nebo potrestané za odmítání vstupu do armády kvůli politickému, morálnímu, nebo náboženskému přesvědčení. Chceme osvobození ázerbájdžánských odpíračů Mushfiqa Mammedova a Sakhetmurada Annamamedova, kteří vyjádřili vůli nenastoupit povinnou vojenskou službu, protože jsou Svědci Jehovovi, turkmenských odpíračů, odpírače z Jižní Koree Jungmina Oha a běloruského odpírače Dzmitryje Smyka.


Özgür Bircan, který se rozhodl odepřít vojenskou službu, řekl na shromáždění stručně toto:

Já, Özgür Bircan odmítám nosit uniformu, přijímat a dávat rozkazy, být nucen učit se používat zbraně, využívat této dovednosti na povel proti lidem, které jsem předtím neznal a neviděl, a odmítám být součástí jedné z vašich institucí formujících vzorné občany.

Krvežízniví vládci tohoto světa, očekáváme vás v prvních liniích válek. My, zásadoví mladí lidé z celého světa se nebudeme podílet na vašich krvavých válkách a bojích o moc. Protestujeme proti válkám a militarismu. Já protestuji proti válkám a militarismu.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy