Anarchistická federace

Chile: Série solidárních útoků za svobodu indiánů Mapuche

ChileV posledních dnech Chile ochromila série solidárních bombových útoků vykonaných anarchisty a antiautoritáři spojenými s hnutím, které se staví za emancipaci indiánů z kmene Mapuche. Ti již mnoho let bojují za svou autonomii a sebeurčení. Za tyto snahy musí čelit silné represi ze strany chilského státu.

Mapuche dlouhodobě podporují také místní anarchisté, kteří se aktivně zapojují a spolupořádají s Mapuche různé akce a protesty. Represe ze strany státu mnohé z nich (a anarchisty nevyjímaje) stála četná zranění a mrtvé kamarády, někteří skončili ve vězení. V jednom z prohlášení deklarují boj proti všem státním institucím, represivním orgánům a vyšším třídám, za svobodu, autonomii a sebeurčení.

ChileVe čtvrtek 5. listopadu vybuchla bomba v pobočce státní banky BancoEstado ve čtvrti Recoleta v Santiago de Chile. K explozi došlo ve dvě hodiny v noci, způsobila menší škody a požár uvnitř. Dva dni předtím, v úterý 3. listopadu vybuchla bomba před bankou BCI u hotelu Marriott na Avenida Kennedy ve čtvrti Las Condes v Santiagu. Při explozi byl lehce zraněn policista, exploze poničila především okna. Skupina vydala prohlášení dostupné v angličtině ZDE.


Stránky přibližující Mapuche ZDE.
Kampaň za osvobození politických vězňů z kmene Mapuche ZDE.


Související odkazy na csaf.cz:
Chile: Zemřel další anarchista zmlácený policií
Chile: Policie zastřelila anarchistu Matiase Catrilea Quezadea

Chile

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)