Anarchistická federace

34 zatčených po obsazení domu v Kodani

Obsazení domu v Kodani vedlo v noci na sobotu (18.8.) k nepokojům, barikádám a hořícím kontejnerům.

Aktivisté znovu obsadili okolo 23.30 hodiny dům v ulici Griffenfeldsgade, který je v rekonstrukci.

Tento dům jsme obsadili už posedmé, a pokud bude vyklizen, tak to není naposledy. Chceme, aby si politici uvědomili, že v Kodani je potřeba nový dům mládeže, teď“, říká mluvčí aktivistů, která vystupuje pod jménem Anne-Marie.

Policie zasáhla v bojové výstroji a ve velkém počtu a zatkla aktivisty, kteří se připoutali k domu.

Aktivisté vytáhli kontejnery do ulic a vylámali dlažební kostky – několik málo z nich bylo vrženo na policejní antony. Kontejnery byly zapáleny a hlavní tepna čtvrti Nørrebro – ulice Nørrebrogade – byla v jednu chvíli neprůjezdná díky barikádám.

Okolo druhé hodiny ranní nepokoje skončily. V tu chvíli bylo 34 aktivistů zatčených.

Poznámka překladatele: Dnes, 18. srpna, se v dánském městě Kolding koná pochod neonacistů a podle televizních zpráv se do města vypraví i několik autobusů s kodaňskými aktivisty – což možná vysvětluje i neobvykle velké nasazení policie při noční akci. Podle televizní stanice TV2 News jich bylo na místě asi 200.

Kodaň


Hnutí spojené s bývalým Ungdomshuset stále sílí
(Politiken.dk, 14. srpna 2007, 18:12)

Na jednom se jak aktivisté tak policie shodnou. Pára ze hnutí „Jagtvej 69“ vůbec neuniká, hnutí naopak každým dnem roste.

„Nemůžete nás zabít“ je text známé skladby Christánie

Ale tento text by bez problémů mohl být heslem hnutí Ungdomshuset. Od dramatického jara, kdy byl Ungdomshuset v ulici Jagtvej 69 vyklizen a následovně stržen, nabývá hnutí neustále na síle, říkají jak staří tak noví aktivisté z prostředí Ungdomhuset.

„Podpora a počet aktivistů neustále roste. Vidíme to na čtvrtečních demonstracích, kterých se účastní stále více demonstrantů – bez ohledu na počasí. V současné době jsme to viděli při pořádaní punkového festivalu, při kterém polovina lidí zapsaná na listině aktivistů nikdy nebyla aktivní v prostředí Ungdomshuset“, říká 17-tiletý mluvčí Ungdomshuset Kasper.

„Všechno zesílilo“

Kasper vidí zejména nárůst podpory ve své věkové skupině. Sám býval více méně pasivním uživatelem Ungdomshuset a dnes je mluvčím úplně nové skupiny „Hnutí Ungdomshuset“, která má premiéru tento týden.

Dosavadní mluvčí, kteří plnili své funkce zejména při vlastním vyklizení domu, se rozhodli předat štafetu mladším s tím, že hnutí prochází rychlým vývojem – a s tím, že tito nejmladší potřebují nejvíce nový dům mládeže.

„Zvětšila se účast na akcích, více lidí chodí na pravidelné schůze a celkově je větší zájem, ze všech možných stran. Například jsou tu ti, kteří o hnutí píší studijní práce, jiní navštěvují koncerty a někteří přijdou ze zvědavosti. Všech je prostě víc“, říká odstupující mluvčí „staré gardy“, 22-tiletá Maja.

„Stojí za tím významná síla“

Policie rovněž pociťuje sílu hnutí okolo Ungdomshuset. Navzdory jeho vyklizení, hromadnému zatýkání a kritice médií se policie s neúnavnými aktivisty stále utkává.

„Imponuje mi – ve velkých uvozovkách – to, že to nevzdávají. Za tímto hnutím stojí významná síla“, říká hlavní policejní inspektor Per Larsen deníku Politiken.

Zkráceno

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)