Anarchistická federace

Nestlé vyžaduje 6 milionů dolarů od hladomorem postižené Etiopie

Multinacionální korporace Nestlé, která vyrábí především instantní kávu, požaduje platbu 6 milionů dolarů od vlády nejchudší země světa, Etiopie, a to právě v době, kdy se tato země snaží odstraňovat důsledky nejhoršího hladomoru, který ji postihl za posledních dvacet let.

Požadovaných 6 milionů dolarů má být odškodněním za jeden etiopský podnik, který někdejší etiopská vojenská vláda znárodnila v roce 1975. Podle charitativní organizace Oxfam by tato částka mohla financovat potraviny pro 1 milion lidí v Etiopii po dobu jednoho měsíce.
Etiopská vláda, která má vážný nedostatek finančních prostředků, nabídla odškodnění ve výši 1,5 milionu dolarů, avšak firma Nestlé chce 6 milionů, přestože ředitel tohoto podniku před časem přiznal, že jeho firma má etickou odpovědnost vůči třetímu světu a vznesl otázku: "Co budeme dělat proti hladomoru v třetím světě?"

Letos v listopadu varoval etiopský premiér Meles Zenawi, že 6 milionů obyvatel Etiopie potřebuje nouzovou potravinovou pomoc a že do několika měsíců by se mohl tento počet zvýšit na 15 milionů.

Hladomor v Etiopii vznikl proto, že už třetí rok nepřišly deště. Zhoršil se v důsledku toho, že došlo k výraznému poklesu ceny kávy, jehož pěstováním se živí čtvrtina obyvatelstva Etiopie. Firma Nestlé, největší světový zpracovatel kávy, zaznamenala loni zisky ve výši 5,5 miliardy dolarů.

Etiopie má nejnižší příjem na světě na jednoho obyvatele. Průměrný občan Etiopie má ročně k dispozici částku 100 dolarů. Více než desetina etiopských dětí umírá před dosažením jednoho roku života.

Pomocné organizace se obávají, že by nynější krize mohla být horší než katastrofa v roce 1984, při níž zahynul milion lidí.

Světová banka navrhuje, že bude mezi firmou Nestlé a etiopskou vládou vyjednávat, avšak Nestlé prostě chce šest milionů dolarů a dost.

V roce 1986 koupila firma Nestlé německý podnik Schweisfurth Group, který měl majoritní podíl v etiopské firmě Eldico, kterou etiopská vláda před více než 25 lety znárodnila. Před čtyřmi lety prodala etiopská vláda Eldico místní firmě za 8,7 milionů dolarů.

I když není známo, jak velký podíl měla firma Schweisfurth v podniku Eldico, etiopská vláda je ochotna za ni firmě Nestlé zaplatit 1,6 milionů dolarů - tedy o něco více než polovinu ceny firmy v době jejího znárodnění plus úroky. Avšak Nestlé trvá na tom, aby se cena firmy počítala podle měnového kursu, platného v roce 1975, což znamená, že chce ještě dalších 4,5 milionů dolarů.

Humanitární organizace Oxfam je toho názoru, že by měla firma Nestlé v nejhorším případě přijmout nabídku etiopské vlády, ale nejlépe by měla Etiopii finančně vypomoci v době nynějšího hladomoru, nikoliv po této zemi chtít peníze.

Naproti tomu firma Nestlé zdůrazňuje, že má vůči etiopské vládě "legitimní požadavek".

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy