Anarchistická federace

Street party proti NATO v Lublani

Slovinsko se má na nadcházejícím summitu NATO stát jeho členem. V zemi však také probíhá kampaň místních anarchistů, kteří spolupracují i na protestech proti NATO v Praze, proti vstupu země do Aliance i proti NATO jako takovému. 7. listopadu proběhla v Lublani street party s hlavním mottem „Žádné NATO – dejte nám mír!“. Akce začala v Bavorském Dvoru, kde se v poledne sešlo na 200 lidí. Ti se vydali po hlavní třídě přes město k slovinskému parlamentu a sídlu vlády. Cestou se skandovala hesla, probíhala pouliční vystoupení a rozdávaly se letáky.

Průvod doprovázely dvě loutky v podobě smrtky NATO. Poté co minul parlament, zamířil energií nabitý průvod k sídlu vlády. Cestou vyvěsili anarchisté transparent s antimilitaristickým heslem na jednu z blízkých budov. Po příchodu k budově vlády začala na přilehlé terase hrát hudební skupina, čímž začala okupace celého prostoru. Následovaly projevy některých známých osobností a aktivistů. Poté zahrály další skupiny, kolektiv Food not Bombs přichystal pro účastníky akce občerstvení. Po západu slunce ozářili prostor žongléři s ohněm. Demonstrace skončila poklidně v sedm hodin večer pozváním lidí na další akce antiNATO kampaně.

Po celou dobu ilegální akce bylo připraveno k zásahu mnoho policistů, v akci byli i policisté v civilu uvnitř davu a kameramani natáčeli každý krok demonstrantů. Policie se také neúspěšně pokusila zastavit program street party u sídla vlády, avšak neúspěšně.

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy