Anarchistická federace

Graham Purchase: Anarchizmus a ekológia

Slovenské anarchistické Nakladatelstvo Bod Zlomu a Anarchistická knihovna FSA společně vydali další knihu, otevírající jedno z nejnaléhavějších současných témat - ekologii. Kniha australského anarchosyndikalisty Grahama Purchase není - jak bývá zvykem - pouhým výčtem škod, které globální kapitalismus způsobuje přírodnímu prostředí. Je mnohem více, představuje totiž srozumitelně a přitom fundovaně popsanou anarchistickou alternativu jak soukromnickému kapitalismu současné vládnoucí třídy, tak státnímu kapitalismu autoritářské levice.

Purchase se věnuje přímo jednotlivým tématům, definujícím anarchistickou alternativu nejen ve vztahu k obecným ekonomickým úvahám, ale diskutující také konkrétní alternativy jak pro chudé oblasti III. světa, tak pro vysoce industriální a urbanizované kapitalistické země Severu. Oddíly jako &
Purchase také diskutuje vztah feminismu a ekologie, anarchosyndikalismu a obrany našich komunit a ekologie a rozebírá také historický krach marxisticko-leninské ideologie při snaze najít řešení problémů třídní společnosti. Konstatuje také samozřejmou věc, že anarchosyndikalismus není v žádném případě v rozporu s ekologickým uvažováním.

Purchaseho kniha je pro nás cenná i proto, že se konečně nemusíme spoléhat na práce o problematice ekologie, pocházející z pera nejrůznějších zeleně-reformistických autorů, prosazujících zvyšování státních pravomocí, nebo na misantropické pohádky &
Kniha má kvalitní lepenou vazbu, barevnou obálku a 168 stran formátu A5. Můžete si ji objednat za příspěvek na výrobní náklady 100,- Kč na kterémkoli kontaktu naší federace. Slovenští čtenáři, kontaktujte buď NBZ nebo odborový svaz Priama Akcia, slovenskou sekci MAP, jehož je NBZ spolupracující skupinou. Cena pro distribuci na Slovensku je 100,- Sk.

Píšou jinde

Odkazy