Anarchistická federace

Svobodu pro Jocka Palfreemana

JockVe dnech 14. až 19. října se budou konat Mezinárodní dny akcí pro Jocka Palfreemana, který nyní sedí v Bulharském vězení a čeká na odvolací soud.

Jock Palfreeman je 23letý Australan, který měl odvahu postavit se při své návštěvě Bulharska 16 neonacistům. Jednou v noci se stal svědkem toho, jak fašisté honí a útočí na dva mladé romské chlapce. Jock se rozhodl běžet chlapcům na pomoc a dělal, co uznal v danou chvíli za vhodné. Držel nacisty v šachu tím, že na ně mával nožem. Následně byl ale napaden. Jock byl sám a nemohl ani nikam utéct, nezbývalo, než se bránit. Andrey Monov, jeden z neonacistů (mimo jiné syn známého psychologa, na jeho pohřeb přišly policejní a politické špičky) byl pobodán a zabit a další, Antoan Zahariev, byl zraněn (ač na noži se v krvi nenašly stopy jeho DNA). Romští chlapci utekli.

Jock byl odsouzen za vraždu a pokus o vraždu k 20 letům odnětí svobody a byla mu uložena pokuta 375.000 australských dolarů, a to i navzdory skutečnosti, že u soudu bylo množství svědků, kteří svědčili v jeho prospěch a potvrdili, že Jock byl pronásledován a napaden a incident vyvrcholil obranou jeho vlastního života. Rozsudek byl vynesen v prosinci 2009.

Na 21. října 2010 připadá Jockovo odvolací jednání, kde se bude rozhodovat o jeho dalším osudu.

Při té příležitosti byly na období 14. až 19. října vyhlášeny Mezinárodní dny akcí pro Jocka Palfreemana.

Video o kauze a rozhovor s Jockem:


Více si o incidentu, Jockově odsouzení a pozadí celé kauzy můžete přečíst ZDE.

Stránky věnované Jockově kauze:
Justice for Jock
FreeJock.net

Zdroje:
Anarchist Black Cross Wien (Rakousko)
Prisoner Support Bristol ABC (V. Británie)
Solidarite Résistance Antifa (Francie)

Jock

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy