Anarchistická federace

Ukrajina: Náckové a policie – jedna banda!

Charkovský squat Autonomia se stal terčem útoku neonacistů i následné policejní razie.

V červenci se na blogu Volné komunity VAP objevila informace, že ukrajinští anarchisté a antifašisté obsadili v Charkově prázdnou budovu se záměrem vytvořit z ní společenské a kulturního centrum zaměřené na pomoc lidem postiženým důsledky etnické války a jiných forem sociálního útlaku. Charkovský squat Autonomia se však záhy stal terčem útoku neonacistů i následné policejní razie. Autonomní svaz pracujících působící na Ukrajině k tomu uvádí:

„V neděli 30. srpna 2014 večer zaútočila skupina neonacistů na charkovské sociálně-kulturní centrum Autonomia, jež poskytuje přístřeší uprchlíkům, kteří byli nuceni opustit válkou zničená území na východě Ukrajiny. Stejně jako dva podobné předešlé útoky, i tento aktivisté a obyvatelé squatu úspěšně odrazili. Už jen fakt, že byly útoky směřovány na centrum, které z opuštěné a zchátralé budovy svépomocí vybudovali anarchisté z Autonomního svazu pracujících a další skupiny, vyvolává znepokojení.

Druhého září večer, den po útoku neonacistů, policie násilně vtrhla do squatu, použila slzný plyn a zabavila veškeré vybavení. Následně „pozvala“ obyvatele squatu na Červonozavodské obvodní policejní oddělení a obvinila je z obsazení opuštěné budovy. Zatčeným bylo nařízeno squat zavřít a přerušit veškeré další opravy budovy. Vzhledem k tomu, že zástupci města o existenci squatu věděli a bylo jim známo, že v něm bydlí uprchlíci, je „úžasnou“ shodou náhod, že policejní razie následovala právě po několika nepovedených útocích neonacistů.

Zatímco členové anarchistického hnutí nyní pomáhají lidem, kteří byli kvůli válce a hrozbě ze strany proruských bojovníků nuceni opustit svém domovy, organizují přednášky, vzdělávací setkání, koncerty a další akce, neonacisté šíří pod maskou lásky k Ukrajině a k bílé rase ve svém vlastním městě násilí a nenávist. A policie se je při tom snaží krýt. Autonomní svaz pracujících vyzývá všechny progresivní síly na Ukrajině, aby neonacisty a policisty vyloučili ze společenského života, než nás všechny vyloučí oni.

Nulovou toleranci k nacistické chátře!
Náckové a policie – jedna banda!“

squat Autonomia

Zdroj:
http://en.squat.net/2014/09/03/kkarkiv-ukraine-nazis-and-police-attack-autonomia-squat/

Verze pro tisk 8.9.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)