Anarchistická federace

Ukrajina: Bouře proti mobilizaci a válce

22. července 2014 podepsal ukrajinský prezident Porošenko zákon o mobilizaci. Od té chvíle proti ní na západní Ukrajině místní lidé protestují.

V řadě oblastí západní Ukrajiny, především v Bukovině a Zakarpatsku, se lidé bouří proti mobilizaci a válce ve východní části země. Účastníci protestních akcí dávají jednoznačně najevo, že nechtějí umírat ve jménu zájmů kyjevské vlády a oligarchie.

Bouře začaly poté, co 24. července z rozhodnutí prezidenta Ukrajiny Porošenka začala třetí vlna mobilizace kvůli pokračování války ve východních regionech.

Nevelká obec Voloka v Černovické oblasti dostala padesát povolávacích rozkazů, což místní obyvatele pobouřilo. Na sociálních sítích se aktivně šíří video natočené 24. července ve Voloce. Zdejší obyvatelé v něm vyjadřují zásadní nesouhlas a rozhořčení z mobilizace svých sousedů pro tzv. antiteroristické operace (ATO). Matky, ženy, dcery, sestry povolanců žádají vládu Ukrajiny, aby ATO a mobilizaci zastavila.

„My jsme nechtěli válku, my jsme o ni neusilovali. Ať jdou bojovat ti, kdo po ní volali na Majdanu. Jsme tu jedna obec, jedna rodina a nikoho z našich do války nepustíme!“ říká mladá obyvatelka vesnice.

Za obyvateli obce přijel vojenský komisař a po půlhodinové debatě bylo rozhodnuto napsat kolektivní prohlášení okresním úřadům a parlamentu. Prohlášení podepsala skoro celá obec.

Vojenský komisař se domnívá, že akce obyvatel vesnice jsou zcela odůvodněné: „Je jasné, že nikdo nechce jít do zóny ATO, kde probíhají bojové operace. Uvidíme, jak bude vláda reagovat na kolektivní výzvu občanů.“

25. července zablokovali příbuzní povolanců silnici v obci Korovija. Jejich hlavním požadavkem bylo zastavení mobilizace. Vedení země doporučili, aby neposílalo do války obyčejné lidi, ale své vlastní příbuzné.

Ve městě Novoselica v Černovické oblasti v průběhu shromáždění proti mobilizaci vznikla hádka mezi protestujícími a poslancem oblastní rady Ivanem Popadjukem. Lidé doporučili poslanci, který mezi ně přišel, ať do války narukuje sám. Video se záznamem události koluje na internetu.

„Jdi a bojuj,“ křičeli na poslance protestující. Přítomné ženy chytili poslance za vlasy, bili ho rukama a svinutými plakáty. Pak proti nim zasáhla policie.

Částečná mobilizace je přechodně pozastavena ve městě Mukačevo v Zakarpatské oblasti. Místním obyvatelům to sdělil mukačevský vojenský komisař podplukovník Alexandr Moškovskij. Podle něj představitelé vojenské správy a městské rady dospěli ke kompromisu ohledně problematických otázek částečné mobilizace v Zakarpatsku. Vojenský komisař přišel s ujištěním, že do zóny ATO nebyl nikdo odtud poslán a v nejbližší době ani nebude. Toto prohlášení je reakcí na masové protimobilizační protesty v Mukačevě.

Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/3875

Související odkazy na csaf.cz:
Ukrajina: O většině na příkladu Slavjansku
Válku válce II.
Proti kyjevskému režimu a juntě na Východě!
Co se děje v Donbasu?
První máj v hlavním městě Ukrajiny
Majdan a jeho rozpory
Válku válce!
Do příští revoluce
Majdan: úvaha o postoji anarchistů v protestech
Ukrajina: Majdan na vlastní oči
Krajní pravice v ukrajinských protestech
Ukrajina: #blackmaidan: Co dál?
Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů
Protesty na Ukrajině se stále radikalizují
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Verze pro tisk 31.7.2014 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)