Anarchistická federace

Ukrajina: Prohlášení kyjevských anarchistů

Přinášíme překlad prohlášení Autonomní unie pracujících Kyjev k současnému stavu politických bojů v zemi.

Přijetí zákonů 16. ledna 2014 ukázalo, že frakce vládnoucí třídy je připravena realizovat svůj plán na vytvoření buržoazní diktatury po vzoru latinskoamerických junt 70. let minulého století. „Diktátorské zákony“ kriminalizují jakýkoli protest a omezují svobodu slova s odkazem na její extremistický charakter. Parlamentními představiteli zájmů třídní diktatury zkorumpované byrokracie a monopolistické buržoazie jsou Strana regionů a tzv. Komunistická strana Ukrajiny, která se už dávno stala politickou silou sloužící zájmům kapitálu.

Ukrajinský perzekuční systém se opírá o policejní aparát a provládní pouliční gangy tzv. „tytušků“. Občas řídí takové paramilitantní kriminální struktury vysloužilí policejní důstojníci. Existují tu také eskadry smrti. Bylo prokázáno, že z nemocnice byli uneseni a podrobeni mučení dva lidé. Jeden z nich pak zemřel v lese. Členové zvláštních jednotek střílejí do demonstrantů, a to nejen z neletálních (traumatických) zbraní. Jeden ze zabitých, jak o tom svědčí fotografie, byl zastřelen ranou do srdce. Podle všeho se stal obětí ostřelovače. Ráno 23. ledna se počet zabitých pohyboval mezi 5 až 7 osobami. Skutečný rozsah represí ovšem neznáme.

Ideologií vládnoucího režimu je směsice nacionalismu putinovského typu, konspirace a víry ve vlastní elitářské právo řídit nerozumný populus. V sociálních sítích ve skupinách podporujících Berkut (zvláštní jednotku ministerstva vnitra, původně vytvořenou pro boj s organizovaným zločinem) se šíří antisemitské materiály, v nichž se tvrdí, že představitelé opozice jsou Židé a snaží se rozložit národ prosazením zákona o registrovaném partnerství. To se jen málo liší od rétoriky ukrajinské ultrapravice.

V posledních dnech čelí vládě jak krajní pravice, tak lidé mnohem umírněnějších názorů, kterých je většina. Mnohým z nich je nacionalismus lhostejný nebo se vůči němu staví negativně. Mnozí nesouhlasí s integrací do EU. Lidé vycházejí do ulic na znamení protestu proti policejnímu násilí. Dodejme, že značná část jich vnímá boje v ulici Gruševského (kde se nachází sídlo vlády a vede zde pouliční boj ultrapravice a kde byli také první zastřelení demonstranti) bez nadšení anebo se skepsí. Často lze slyšet názor, že ultrapravicoví radikálové jsou „trojským koněm“ prezidenta Janukoviče a zvláštních policejních jednotek, který má protesty zdiskreditovat. Je nesporné, že akcí by se účastnilo ještě víc obyvatel Kyjeva, kdyby bylo možné vyhnat z ulice tyto pro moc užitečné idioty. Vrcholem jejich požadavků je přijetí do řad bezpečnostní služby (SBU) po „vítězné revoluci“.

Anarchisté se účastní těch akcí, které jsou zaměřené na ochranu práv a svobod, porušovaných zákony z 16. ledna. Má smysl zapojit se v místě bydliště nebo na pracovišti a pomáhat sabotovat diktátorská rozhodnutí. Nemá smysl účastnit se od počátku absurdních aktivit v ulici Gruševského. Ty jenom poskytují mediální obrázek hodící se vládě.

Víme, že v případě vítězství opozice, stejně jako v případě vítězství vlády budeme s každým z těchto režimů vést dlouhý a soustředěný boj. Potřebujeme sebrat síly, abychom začali sami prosazovat každodenní svobodu a rovnost do ukrajinské politiky.

Ani bůh, ani pán! Ani národ, ani hranice!

AST (Autonomní unie pracujících) Kyjev, 23. ledna 2014

banner

Zdroj:
http://avtonom.org/news/zayavlenie-ast-kiev-o-tekushchem-momente-politicheskogo-protivostoyaniya
http://avtonomia.net/2014/01/23/zayavlenie-ast-kiev-o-tekushhem-momente-politicheskogo-protivostoyaniya/

Související odkazy:
O událostech na Ukrajině: Majdan 2013
Násilnosti v Kyjevě pokračují, čeká se rozhodující střetnutí
Násilí na Ukrajině se vystupňovalo, již tři mrtví
Verze pro tisk 24.1.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)