Anarchistická federace

Španělsko: Prohlášení protestujících v Burgosu

Prohlášení obyvatel Gamonalu, čtvrti Burgosu, ze 14. ledna 2014 k probíhajícím protestům.

Odborová organizace CNT-AIT v Toledu plně podporuje obyvatele Burgosu, kteří vedou příkladný boj v ulicích proti spekulacím a represi, a zveřejnila jejich prohlášení ze 14. ledna. Vítězství se dosahuje v boji, ne ve volbách! (O nepokojích v Burgosu jsem informovali ZDE.)

Prohlášení shromáždění obyvatel Gamonalu, čtvrti Burgosu

Výjimečný stav, který panuje od včerejška v naší čtvrti, kde byly rozmístěny stovky členů policejních zásahových jednotek, nemůže zastavit sociální mobilizaci, nezadržitelně rostoucí, a začíná přinášet výsledky našeho vzdoru proti institucionální totalitě.

To, co se stalo v posledních neklidných dnech, nemůže být vysvětlováno hloupostí tisku a lží státních institucí a magistrátu, bez ohledu na realitu a pravdu.

To, co začalo jako protest obyvatel proti projektu vybudování bulváru namísto ulice Vitoria ve čtvrti Gamonal, projektu vnuceného totalitní cestou a odmítaného obyvateli v průběhu dvouměsíčních pokojných protestů, se změnilo v projev všeobecné nespokojenosti.

Nebudeme zabíhat do podrobností tohoto projektu, ale obyčejný rozum nám jasně říká, že jde o pokus analogický těm, které se dějí i v dalších městech, o pokus pokračovat ve spekulacích s územním plánováním a pokračovat v politické korupci dalšími výhodami pro vládnoucí skupiny na úkor obyčejných lidí.

V tomto případě na úkor obytných domů, pracujících topících se v účtech, daních, pokutách, nesplácených hypotékách, exekucích, a mnoha nezaměstnaných, kterých je tu na 18 tisíc. Dodnes se to ničím nelišilo od toho, co se děje na úrovni celého státu kvůli tzv. „krizi“, v jejímž průběhu dosáhly sociální rozdíly strašlivých rozměrů.

Proto všechno, co se v těchto dnech stalo, není jen odmítnutím spekulativního projektu, který má čtvrť změnit v parkovací a dopravní zónu za cenu mnohamilionových městských investic. Ty nebudou určeny nikomu z obyvatel města, a na dlouhé roky přesměrují obecní peníze na pokrytí nákladů na monumentální práce a hojná konta zkorumpovaných politiků a byznysmenů. Naše odmítnutí znamená mnohem víc: je to vyjádření kolektivního hněvu, hněvu mladých lidí, kteří kvůli dnešním podmínkám nevidí žádnou budoucnost, hněvu starších lidí, kteří ke své lítosti pochopili, že všechna předpokládaná práva, jejichž vybojování je stálo tolik potu a krve, šla za méně než šest let ke všem čertům, a především narazili na povýšenost a netoleranci politiků, kteří vládnou hluší a slepí k potřebám lidí. Vytvářejí zákony, schovaní v brnění demokracie, aby zachránili svoje privilegia, ale realita je taková, že kdyby nedošlo k pátečním incidentům, nikdo by nás nikdy neposlouchal. Sociální mír porušili oni, ne násilí mládeže v kapucách, jak nám chtějí někteří namluvit. My v této čtvrti všichni dobře víme, co se děje, jsme jednotní a nebojíme se ukázat své tváře.

Násilí plní město policajty, jestli se jim tak ještě dá říkat, protože jsou to spíš žoldnéři, kteří útočí na naše děti a sousedy, sebrali už 47 lidí, přerušují dodávku světla a telefonní spojení v některých domech, podnikají nevybíravé nájezdy. V sobotu vystřelili víc než 30 gumových projektilů a vážně zranili naše sousedy. Ale nikdo se o tom ani slovem nezmínil, mluvilo se jen o útocích na bezpečnostní síly, když násilí a situace dosáhly nesouměrných rozměrů.

Ovšem státní represivní aparát bez váhání exemplárně trestá ty, kteří dají najevo sebemenší nesouhlas. Projekt zákona o veřejné bezpečnosti, nedávno představený vládou, velkolepě ukazuje úmysly státu, který má sám sebe za demokratický, ale pravda je taková, že jestli je tohle demokracie, pak ji nechceme. V jejím jménu jsou oprávněná jakákoli zvěrstva, díky ní byli dva mladí obyvatelé čtvrti (ne násilníci nebo někdo zvenčí, jak se nám někdo snažili namluvit) včera posláni do vazby.

Boj musí pokračovat a protesty se rozšíří do dalších měst země a – proč ne – do světa. Nespokojenost těchto dní nevznikla jen kvůli stavbě bulváru. Stojí za ní hodně dalších motivů: boj za důstojný život, za naše práva, za záchranu slova SVOBODA.

http://cntaittoledo.blogspot.com.es/2014/01/burgos-la-movilizacion-social-logra.html




Verze pro tisk 17.1.2014 Zahraniční sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)