Anarchistická federace

Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty! AKTUALIZACE 20.9.

Prohlášení organizátorů letošního DIY karnevalu, který proběhne 28. září v Praze

AKTUALIZACE 20.9.

Sranda byla, zpátky do Prahy!

Máme pro vás možná dobrou a možná špatnou zprávu: karneval bude v Praze. Měl tam být od začátku, ale chtěli jsme k letošnímu "církevnímu" tématu i rozproudit diskuzi, takže jsme záměrně ohlásili akci v Boleslavi a vypustili info, že průvod bude tam. Co se dělo, jste sami mohli sledovat celý tento týden... Snad někdy i ostrá výměna názorů přispěla k tomu alespoň jednou za čas si vážně uvědomit některé důležité věci a zaujmout k nim vlastní postoj.

Jaký je závěr? Každoročně mnoho z účastníků průvodu zapomíná, že DIY byl, je a bude částečně politickou akcí. Stejně tak si hodně lidí myslí, že karneval je jen bezduchá párty v ulicích, na které se sami nemusejí podílet, a zapomínají jaksi na předponu DIY - "udělej si sám. Naštěstí jsou tu stále ti, kdo nezapomínají a dávají mu kreativního ducha - a právě těm patří velký dík za to, že karneval žije a snad i bude žít.

Místo konání na smyslu akce nic nemění, takže doneste masky a doražte. Největší pouliční párty roku klepe na dveře!

Svatý Václave, vyžeň ještěry!


Letošní DIY karneval se měl konat jako obvykle v Praze, nakonec se ale přesune do Staré Boleslavi. 28. září 2013 se za doprovodu hudby mnoha soundsystémů a ve víru masek postaví jeho účastníci na podporu vězněných členek aktivistické kapely Pussy Riot, proti dogmatismu, homofobii a kapitalismu. Více v prohlášení organizátorů:

Kdysi se člověk ve svém marném boji s každodenností utíkal pod ochranu k instanci nejvyšší – k Bohu, potažmo svaté církvi, která si na zprostředkování této ochrany udělala monopol. Někdo se tam utíká dodnes, jiní dávno pochopili, že utéct není kam. Rozdělení společnosti na bohaté a chudé, na mocné a ne-mocné, na ty nahoře a na ty dole… Středověk neskončil?

Mocenskou elitu zajímá jenom to, kdo bude u koryta příště a svou špinavou válku potřebuje zakrýt závojem důstojnosti, takže slyšíme řeči o tradičních hodnotách, národu a vlasti, čemuž ochotně přizvukují i vrcholní představitelé katolické církve. Jde to ruku v ruce – obě mocenské struktury se sobě zase čím dál víc přibližují, prolínají a využívají navzájem.

Několik let po sobě bylo během svatováclavských slavností ve Staré Boleslavi vidět v družném hovoru prezidenta s arcibiskupem. Ta samá ústa, která jindy pohrdala protestujícím lidem a označila jej za lůzu, tady vypouštěla nenávistná slovíčka proti homosexuálům – a pak prý láska a tolerance… Znesvěcují naši mocní toto duchovní místo stejně, jako car Putin s báťuškou Kirrilem znesvěcují pravoslavné náboženství?

Pussy Riot svým punkovým gestem symbolicky očistily chrám Krista Spasitele od režimního modloslužebnictví a je na místě se ptát, jakým způsobem očistit místa znesvěcená u nás. Jestliže s církví propojené fašizující organizace s jejím posvěcením narušují pochody homosexuálů, není na místě jen mlčky stát a přihlížet. Vždyť dnes je více duchovna v hypnotickém dunění a touze po sdílené svobodě než v přežitých rituálech se zlatými monstrancemi. Proto se sejdeme ve Staré Boleslavi za zvuku techna a pod společným heslem: „Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!“


Akce na FB: https://www.facebook.com/events/569819843059639/

DIY-karneval

Proti náckům do Krupky

V sobotu 28. 9. 2013 nepůjde ale o jedinou akci, která stojí za upozornění. Další je blokáda pochodu, který plánují uskutečnit neonacisté v severočeské Krupce. Tady se jim v minulosti opakovaně postavili zejména místní Romové. Nejinak tomu bude i tentokrát. Doufejme, že naleznou podporu i u ostatních lidí, protože víme, kam rasismus a fašismus, když se mu nikdo hned zpočátku rázně nepostaví, vede. Je chybou rasistům vyklízet prostor a dělat, že neexistují. Bílí, Romové, staří, mladí, muži, ženy, místní či přespolní – společně dejme rasistům jasný vzkaz: „Tahle země není, nebyla a nikdy nebude pro nácky!“

Akce na FB: https://www.facebook.com/events/502687786490790/

Krupka
Verze pro tisk 17.9.2013 -diy-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy