Anarchistická federace

Ekoanarchistický komunitní projekt na Filipínách

Překlad mezinárodní solidární výzvy filipínských anarchistů.

Jeden z našich filipínských kamarádů nám zaslal prosbu o zveřejnění výzvy na podporu jejich ekoanarchistického komunitního projektu v pohoří Brgy.

Momentálně pracuji s pomocí několika soudruhů a našeho kolektivu Mobilní anarchistická škola jako dobrovolník na malém pozemku, který čítá asi 300 metrů čtverečních, v pohoří Brgy, v provincii Rizal. Pozemek patří našemu příteli, který souhlasil s návrhem na jeho využití ve prospěch experimentální permakulturní sítě, poradenského centra a svobodné komunitní školy produkující vlastní jídlo i energii pro uspokojení zdejších potřeb.

Jsme afinitní skupina autonomních aktivistů, kteří podporují soběstačnost a komunitní život založený na znalostech „původních obyvatel“ a „zemědělců“, kteří se opírají o přírodu, aby se uživili a zachovali svůj způsob života a kulturu. Takové sociální struktury, které kladou důraz na přírodní ekosystém, fungují jak na Filipínách, tak na mnoha jiných místech světa.

Ruku v ruce se současnou krizí se i u nás prohlubuje v masovém měřítku chudoba a marginalizace neprivilegovaných. Na vině je zejména centralizace moci státu, korporací a nejbohatších, proto se anarchisté a autonomové pouští do boje společně s dalšími vykořisťovanými, abychom mohli tomuto útlaku čelit a zároveň vytvářet alternativy radikální, dlouhodobé a udržitelné změny.

Náš projekt vznikl v únoru 2013, a to při příležitosti konání druhého Solidárního eko-kempu, který organizovala Mobilní anarchistická škola (poprvé se konal v dubnu 2012).

Filipíny

Mezi klíčové aktivity, kterými se chceme zabývat tento rok, je založení organických zahrad produkujících na trvale udržitelných principech jídlo a další produkty. Chceme vybudovat studnu, abychom měli dlouhodobý a bezpečný zdroj vody, jenž by zásoboval celou permakulturní síť, a zároveň rozvíjet naše možnosti technickým know-how, zejména co se týče využití alternativních zdrojů energie (částečně solární a větrné). Solární a větrná energie bude zajišťovat elektřinu pro celou síť. Podstatná část získané energie bude využita ve prospěch poradenského centra a svobodné školy. Chceme mimo jiné získat o alternativních zdrojích energie co nejširší znalosti, abychom je později mohli předat dalším lidem a zdejším komunitám. Oceníme také podporu ohledně potřebných nástrojů a vybavení.

Jsme stále ve fázi budování. Rádi přivítáme dobrovolníky, a to jak na lokální, tak na mezinárodní úrovni, kteří by nám chtěli pomoci s budováním sítě, zorganizováním workshopu či by s námi sdíleli své zkušenosti.

Budeme rádi za jakékoli množství finanční či materiální pomoci, abychom mohli pořídit čerpadlo pro studnu a začít s produkcí solární a větrné energie.

V solidaritě

M.

Filipíny

Kontakty:
no_compromise[a]riseup.net
permacultureforsocialchange[a]gmail.com

Linky:
onsite.infoshop
EtnikoBandido Infoshop
Unitedmedianetwork
Mindsetbreaker Press

Filipíny

Filipíny
Verze pro tisk 13.6.2013 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)