Anarchistická federace

Andalusie: Okupace šlechtického panství a pochod pracujících

Odborový svaz SAT pokračuje ve své radikální činnosti na jihu Španělska.

21. srpna 2012 zdolaly v Andalusii stovky nezaměstnaných zemědělských dělníků plot kolem pozemku paláce ve vlastnictví vévody ze Segorbe a prohlásily ho za vlastní. Jde o zatím poslední akt ze série zemědělských okupací v andaluském regionu během posledního měsíce.

Jejich cílem je vytvořit společný zemědělský projekt – podobně jako je tomu u dalších okupovaných farem, aby vdechli regionu, který je zužován vysokou nezaměstnaností (více než 40%), nový život. Canamero Diego, člen Svazu andaluských pracujících (Sindicato Andaluz de Trabajadores, SAT), řekl zemědělským squatterům: „Jsme tady, abychom odsoudili sociální třídu, která nechala ležet takové místo ladem.“ Velkoryse udržovaná zahrada, dům a bazén jsou ponechány prázdné, jelikož vévoda žije v Seville, více než 60 kilometrů odtud. Okupace je nejnovějším příkladem doutnajícího třídního napětí, které se šíří celou oblastí.

Nezaměstnaných zemědělský dělník uvedl: „Nikdo tady a teď nežije, ale jak jsem si všiml, jsou tu funkční zavlažovacě, které udržují trávník nádherně zelený. Jen si představte, kolik zemědělských mezd se mohlo vyplatit namísto toho, aby se ty peníze vyhodily na vodu pro prázdné zahrady.“

Příchod pracujících do paláce Moratalla


Stejně jako úspornými opatřeními, která byla coby údajné řešení ekonomické krize uvalena i na zbytek Španělska, trpí zemědělská komunita navíc kvůli bohatým vlastníkům zemědělských pozemků, kteří se rozhodli přijmout velké sumy peněz, za to že nebudou nic pěstovat, což pak vedlo k masivní úbytku práce v celém odvětví.

Canamero prohlásil, že: „Evropské dotace posílily zájmy vlastníků půdy, protože hodnota plateb byla založena na velikosti pozemků spíš než na jejich produktivitě. Je tedy nulová motivace, aby tito již zámožní vlastníci cokoliv pěstovali.“ A dodal: „Nejsme anarchisté vyhledávající konflikt, ale naše požadavky jsou podobné těm z 30. let, protože země je, naneštěstí, dnes pod kontrolou ještě méně lidí než v té době.“

Andaluská policie na okupaci zatím nezareagovala, ale už vypudila squattery z jiných farem v Andalusii.

Ukázka z jedné z okupovaných farem (Las Turquillas)


Andalucíe En Pie

V současné době prochází i přes úmorná vedra Andalusií pochod pracujících, který pod názvem „Andalucíe En Pie“ organizuje Svaz andaluských pracujících. Součástí pochodu byla i výše popisovaná okupace nevyužívaného šlechtického majetku. Dva z pochodujících už byli hospitalizováni kvůli úpalu. Účastníci pochodu jsou podporováni místními obyvateli, a to i navzdory tomu, že místní policie nutí podnikatele, aby při průchodu pochodu měli z „bezpečnostních důvodů“ uzavřené své provozovny.

Svou podporu pochodu vyjádřila i známá španělská punková kapela SKA-P a je ochotna i zdarma zahrát, aby nějakým způsobem byla nápomocná: „Jsme připraveni zazpívat na festivalu a darovat veškerý zisk na pokuty, které dostávají.“

Pochod už v první etapě obrazil města Jaén, Pegalajar, Mancha Rel, Jimena, Bedmar a Jódar. Druhá etapa zahrnuje města Homachuelos, Moratalla, Posadas, Almodovar, Villarrubia a končí v Cordóbě. 3. etapa směřuje na Cádiz. Koncem srpna dojde další do Granady a začátkem září jsou plánovány pochody na města Malaga a Sevilla.

Pochod pracujících se blíží městu Almodóvar


Zdroje:
Spanish workers occupy a Duke’s estate and turn it into a farm
La marcha obrera partirá hacia Córdoba con sorpresas
El SAT comenzará la 3ª etapa de la Marcha Obrera el lunes 27 en Puerto de Sta. María (Cádiz)

Související odkazy na csaf.cz:
Obsazováním půdy proti nezaměstnanosti
Španělsko: V Andalusii obsazena další půda
Andalusie: Expropriace v supermarketech

Andalucíe En Pie

Andalucíe En Pie

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy