Anarchistická federace

Zdola č. 5 – Miřme na správné cíle

S přicházejícím jarem a plánovanými akcemi vychází páté číslo zpravodaje Zdola. Jeho podtitulek se nechal inspirovat prvomájovou demonstrací.

S přicházejícím jarem a plánovanými akcemi vychází páté číslo zpravodaje Zdola. Jak jistě někteří zpozorovali, nechal se podtitulek inspirovat mottem prvomájové demonstrace „Miřme na správné cíle!“, která završí akční dny plánované na přelom dubna a května. Nový koncept anarchistického 1. máje „umožňuje velkou míru decentralizace, dává možnost zapojit se jednotlivým skupinám a realizovat vlastní akce, zároveň vytváří prostor i pro společnou akci“. Zdaleka ne vše se točí kolem Prahy. K dnešní situaci se můžeme společně vyjádřit také na západě Čech, kde se 12. května v plzeňských ulicích uskuteční již druhý pochod nespokojenosti Antisystema, tentokrát s podtitulem „Život na dluh“. Brno čeká již tradiční Protestfest, který začíná 22. května a vyvrcholí v sobotu 26. pouličním streetFestem s mottem: „Nedlužíme vám nic!“

Vraťme se ale k samotnému zpravodaji. Hlavního tématu se dotýkají dva články. První s názvem „Pracovní agentury na mušce“ otevírá úskalí fenoménu flexibilizace. Tu nám média prezentují jako uvolnění pracovních konvencí, přinášející především více svobody a času pro rodinu. Pohled na praktiky pracovních agentur však odhaluje nemilosrdnou realitu a degradaci člověka na pouhý artikl. Druhý článek „Exekuce na mušce“ si bere pod drobnohled exekuční systém. Vrací se k motivacím, jež stály za jeho vznikem a hlouběji je rozebírá. Vedle čistokrevné sociální popravy, kterou exekuce pro obyčejného člověka představuje, připomíná každodenní krádež v podobě námezdní práce, kterou lidé přijali jako normu. Další článek se zabývá vývojem studentského hnutí a nastiňuje otázky mediální strategie a spolupráce. Poslední text ukazuje na rumunském příkladu, že nenásilná forma vzdoru nemusí být ta jediná správná.

Distribuce tiskovin patří mezi základní aktivity, bez které se rozšiřování povědomí o anarchistické myšlence neobejde. Přineste Zdola vašim kamarádům a kamarádkám na pracovišti a v sousedství. Věnujte jim anarchistickou revue Existenci, nebo čtení od dětí Klíčení. Pomozte s výlepem nástěnných novin A3. Přiložme společně ruku k dílu a nezapomínejme, že správné cíle se nebojí voleb, jelikož je sponzorují. Nebojí se kontrolních úřadů, jelikož je vymýšlejí. Nebojí se vězení – oni je staví. Nebojí se ani masmédií, protože je vlastní. Všechny naše tiskoviny budou k sehnání v Praze během akčních dnů a na prvomájové demonstraci. Dále samozřejmě na pochodu Antisystema a na Protestfestu. Zdola si můžete zdarma stáhnout, vytisknout a šířit za benefiční cenu, nebo si o něj napsat na náš e-mail: csaf[a]csaf.cz.

Aktuální číslo Zdola ke stažení ZDE.

Předchozí čísla Zdola:
Zdola č. 4 – Utahování opasků
Zdola č. 3 – Volby
Zdola č. 2 – Krize
Zdola č. 1 – Masmédia
Verze pro tisk 22.4.2012 Zdola

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)