Anarchistická federace

Klíčení č. 1

Na přelomu roku vyšlo první číslo nového časopisu ČSAF: Klíčení - čtení od dětí.

Časopis Klíčení je v několika ohledech výjimečný. Od ostatních „dětských“ časopisů se odlišuje nejen pojetím a obsahem, ale i formou (délkou textů, množstvím textu na stránku, počtem obrázků, mírou barevnosti, absencí reklam).

Jak se píše v úvodu prvního čísla, časopis je i není nový. Je nový v tom, že je to první číslo prvního ročníku, a není nový proto, že stejnojmenný časopis vycházel již v letech 1906-1908. Víc než sto let staré Klíčení vydával český anarchista Michael Kácha a neslo podtitul Čtení pro děti. Nemalou část obsahu tvořila díla samotných dětí, v čemž na něj navazuje i Klíčení nové (v prvním čísle se zatím sešly příspěvky od dětí tak, že zaplňují 7 tiskových stran). Nový podtitul vyjadřuje jednak přání a úmysly redakce, která počítá s tím, že do budoucna budou příspěvky od dětí tvořit daleko větší část časopisu, a dále napovídá, že Klíčení není klasickým dětským časopisem - nebo alespoň ne v tom smyslu, že by to byl časopis pouze pro děti. Klíčení je časopis od dětí a dospělých pro děti a dospělé, časopis vzájemného poučení, pobavení a spolupráce. Kdyby na Klíčení byla napsána cílová skupina, stálo by tam pravděpodobně to co na některých deskových hrách: od 6 do 100 let.

Klíčení bude vycházet jednou za čtvrt roku a první číslo má včetně obálky 40 stran. Už samotné čtení v podtitulu napovídá, že se v časopisu setkáte s rozsáhlejšími texty. Mnohé to možná odradí a některé naopak nadchne. Jde ovšem o záměr: není důležité pouze předávat určité hodnoty a postoje, a možná je důležitější samotná cesta k nim, tedy to, aby jejich osvojení nebylo pasivním přijetím, ale aktivním a kritickým promýšlením. Jedním z předpokladů takového promýšlení je schopnost hledat a zpracovávat informace, tedy hlavně číst. Otto Ruhle píše, že celá výchova počíná návykem a v tomto tvrzení jde na ruku mediálním teoretikům, jako je Noam Chomsky nebo McChesney, kteří říkají, že obsahy masových médiích nejsou takové, jaké si publikum žádá, ale že si naopak publikum žádá takové obsahy (a formy), na které si zvykne. Proto se i v tomto ohledu Klíčení ubírá možná méně populárním, nemasovým, avšak smysluplnějším směrem a nevyhýbá se žádným zajímavým textům např. jen kvůli jejich délce. V prvním čísle si například můžete přečíst téměř pětistránkovou povídku Anny Kolářové o malé dívce, která filozofuje nad všemožnými stránkami života a smrti, anebo šestistránkový příběh Tery Fabiánové o tom, jak chodila do školy.

Časopis se skládá z 8 stálých rubrik. Hovorna (úvodník a reakce čtenářů), Od nás (příspěvky od dětí), Čítanka, Školka (rubrika věnovaná nejmenším čtenářům), Dílna (aneb DIY už od mala), Černo-červená škola (výkladový slovník hesel, která se ve škole příliš nevysvětlují), Komiks, Muzika.

A co si můžete přečíst v prvním čísle? První příběh vás přivede na starý opuštěný hřbitov, který je magickým ostrůvkem přírody a klidu pro jedno malé děvčátko, dále se dozvíte, jak podobný zelený prostor dětských her a odpočinku zaniká pod koly buldozerů, jiná zelená lokalita v blízkosti města není sice zničena rychle jedním rázným zásahem, ale je znehodnocována pomalým znečišťováním, kým a proč se dozvíte v příspěvku od Esíka, v dalším příspěvku poví starý pařez mladým stromkům o svém životě, o všem, co se mu přihodilo, než přišli lidé a pokáceli ho. Starý pařez měl však štěstí, že mohl vůbec něco někomu vyprávět, alternativní černý scénář ukazuje obrázek od Honzíka Ference s názvem „Traktor si jede po betoně“. O něco dále se dozvíme, co se například mohlo stát z našeho pokáceného dubu a jak co nejvíce recyklovat a znovu zpracovávat staré věci, aby se nemusely kácet zbytečně další stromy. Pak přírodu na chvíli opustíme a dočteme se něco o tom, jaké je to být chudý a žít v nouzi. Po tomto exkurzu se opět vrátíme do přírody, ale tentokrát se budeme zabývat více faunou, poznáme různá zvířata včetně jednoho, kterého lze najít jen v Klíčení – hrošíka Buřiče. Dál si můžete něco vyrobit, něco se naučit a dozvědět a nakonec vás Banán povzbudí k tomu, abyste si založili punkovou kapelu, a pak třeba můžete nově nabyté informace zpracovat do nějakého vašeho písňového textu.

Vyslo Kliceni c.1

(40 barevných stran formátu A4, cena 60 Kč)

Časopis si můžete objednat na e-mailu kliceni[a]csaf.cz.
Kdo by měl zájem časopis distribuovat, ať se ozve na e-mailu distro[a]csaf.cz.

Distribuční místa

Již brzy budete moci Klíčení zakoupit či objednat na následujících místech:
Kamenné obchody:
Knihkupectví a čajovna Kuba & Pařízek (Masarykovo náměstí 21, Jihlava)
Rekomando (Trojanova 9, Praha 2)
Emergency shop (Chvalova 8, Praha 3 - Žižkov)
Infoshop Pelech (Brno, www.pelech.info)
Antikvariát Černý pes (Sedláčkova 20, Plzeň)
Internetové distribuce:
Antifa e-shop (antifa.cz),
Chyba crew (chyba.a-punk.cz)
Pure Heart Records (pureheart.czechcore.cz)
xBASTAx (xbastax.cz)
Pro zájemce ze Slovenska doporučujeme objednávat na e-mailu:
libertaria[a]riseup.net
Verze pro tisk 12.1.2012 ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy