Anarchistická federace

Bělehradská šestka propuštěna z vyšetřovací vazby

Aktuální informace o procesu se srbskými anarchosyndikalisty, kteří čelí nesmyslnému obvinění z mezinárodního terorismu.

Proces se skupinou pěti vězněných anarchosyndikalistů a jedné anarchosyndikalistky, kteří jsou známí jako Bělehradská šestka (B6) a o nichž jsme vás podrobně informovali ZDE, byl zahájen 17. února 2010. Všichni obvinění byli při té příležitosti propuštěni z vyšetřovací vazby a další soudní jednání je stanoveno na 23. března. Veřejná podpora byla masivní! Několik set lidí přišlo podpořit začátek veřejného procesu s B6. V průběhu jednaní se dostalo ven jen velmi málo informací. Byl to dlouhý den pro všechny, kteří čekali venku a spekulovali o situaci uvnitř. Obavy zvýšila skutečnost, že došlo k zatčení dvou osob (Davor Bilić a Radmila Živojinović), které se snažily v soudní síni vyvěsit transparent „Anarchismus není terorismus“. Oběma hrozí až jeden měsíc ve vězení.

Navzdory skutečnosti, že proces byl veřejný, bylo do jednací síně vpuštěno jen několik málo aktivistů/ek. Soudce se pravděpodobně obával narušování procesu. Situace byla velmi napjatá. V 15:30 odpoledne se ozýval hlasitý potlesk. O pár minut později se objevil jeden z příznivců, který uvnitř sledoval průběh procesu. Oznámil, že B6 bude propuštěna na kauci. Tato informace způsobila zmatek, ale později se potvrdilo, že vazba pro B6 byla zrušena a všichni budou ještě ten den propuštěni na svobodu. Během procesu vyšlo najevo, že jeden z B6, Ivan Savic, byl mučením donucen podepsat přiznání. Později večer byla B6 informována, že obvinění z terorismu budou pravděpodobně stažena. Netřeba dodávat, že nálada příznivců byla euforická. Na setkání, kterého se účastnili Tadej a Ratibor, jsme byli informováni o jejich stávající situaci a některých detailech o pobytu ve věznici. Boj není u konce. B6 může stále čelit vážným obviněním. Musíme pokračovat v tlaku na Srbský stát. Nicméně skutečnost, že B6 byla propuštěna a že obvinění z mezinárodního terorismu byla stažena, je obrovským vítězstvím.

Historie případu B6

Sanja Dojkic, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulovic, Nikola Mitrovic a Ivan Savic jsou obětmi politického procesu. Jsou obviněni z velice závažného činu: aktu mezinárodního terorismu. Pokud budou shledáni vinnými, mohou je tato obvinění obrazně pohřbít až na 15 let ve vězení. Většina lidí si mezinárodní terorismus spojuje se smrtícími a krvavými útoky proti civilnímu obyvatelstvu v jiné zemi. V Srbsku ale nemusíte nikomu ublížit, nikoho napadnout nebo opustit zemi. Vypadá to, že vaše politické postoje a názory jsou dostačující k uvěznění a obvinění z nejtěžších zločinů.

Okolnosti a skutečnosti

V noci z 24. na 25. srpna 2009 byla provedena akce proti řecké ambasádě v Bělehradě. Posprejovaní fasády budovy a hození dvou molotovů. Jedna z láhví rozbila okno budovy, druhá nevýrazně poškodila fasádu. Podle mluvčího zastupitelství nepřesáhla způsobená škoda 50 Euro. V očích srbské justice je to akt mezinárodního terorismu.

Akce měla vyjádřit solidaritu s Todorisem Iliopulosem, který byl v tu dobu v kritickém stavu způsobeném dlouhotrvající protestní hladovkou. Byl uvězněn v průběhu rozsáhlých nepokojů v Řecku koncem roku 2008 a měl stát obětním beránkem. Neustále zdůrazňoval, že obvinění proti němu jsou vykonstruovaná, založená pouze na svědectvích zúčastněných policistů. Z těchto důvodů se rozhodl pro zahájení protestní hladovky.

B6

Teorie neznámé anarchistické organizace aneb kdo se hlásí ke zodpovědnosti (a kdo ne)

K útoku na řeckou ambasádu se přihlásila doposud neznámá skupina Černý Ilja. Člen ASI (Anarchosyndikalistická iniciativa – Srbská sekce Mezinárodní asociace pracujících) Ratibor Trivunac uvedl v rozhovoru druhý den po útoku, že si není vědom existence žádné takové skupiny a že útok jako takový se neslučuje s celkovou představou o anarchosyndikalistickém způsobu vedení boje. Přestože členové ASI útok neschvalují, je podle nich provedený čin ničím ve srovnání s tím, čeho se dopouští represivní řecký stát.

Uvěznění

Dne 3. září 2008 byli uvězněni čtyři členové ASI (Trivunac, Dojkic, Kurepa a Vulovic). Policie vtrhla bez příslušných povolení do jejich bytů. Následně byli doslova odvlečeni na stanici k výslechu a uvězněni bez oficiální obžaloby. Další den byl uvězněn pátý člověk (Mitrovic). Poslední šestý člověk byl uvězněn dodatečně o několik dní později po návratu z dovolené. Všech šest bylo drženo tři měsíce bez oficiálních obvinění ve vyšetřovací vazbě, ve které po vznešení obvinění z aktu mezinárodního terorismu zůstali. Policie se vyjádřila, že potřebuje více času na shromáždění potřebných důkazů.

Intelektuálové proti pokrytectví a loutkovému procesu

Skupina srbských intelektuálu a intelektuálek byla mezi prvními, kdo reagovali na podnět trestních orgánů posuzovat celou věc jako teroristický čin. Ačkoli většina z nich měla k akci své výhrady, společně se v prvním dopisu srbské veřejnosti pozastavují nad nezvykle tvrdým posuzováním případu. Poukazují hlavně na případ vypálení ambasády USA v Bělehradě v únoru 2008 v průběhu protestů a nepokojů při vyhlášení kosovské nezávislosti. Tu má většina obyvatel Bělehradu stále v živé paměti. Při útoku zemřela jedna osoba a celá budova byla úmyslně založeným požárem vážně poškozena. Mezinárodní terorismus? V následném procesu byla obviněna jedna osoba a odsouzena pro trestný čin obecného ohrožení. Rozhodně lehčí obvinění, než kterému čelí B6. V druhém dopise veřejnosti se intelektuálové kriticky postavili k tomu, jak ležérně a přezíravě se státní orgány staví k nacionalisticky orientovaným útokům. Přitom na druhé straně velice rychle a efektivně uvězní a obžalují skupinku anarchistů z nejtěžších zločinů. Toto je velice závažné v kontextu současné srbské společnosti. V Srbsku se v nedávné historii odehrála genocida a válečné zločiny, které jsou podle srbského práva v jedné řadě s aktem mezinárodního terorismu. V Srbsku je neustále hodně těch, co vyjadřují podporu lidem, kteří se v minulosti dopustili nebo byli obžalováni z právě takových zločinů.

Atmosféra represe

V Srbsku panuje celkově represivní nálada. Na jedné straně konzervativci bojují na sociální půdě, na straně druhé stát čelí nárůstu dělnických protestů. Veřejná shromáždění v centru Bělehradu byla úplně zakázána. Tak se státní orgány snaží čelit dělnickým nepokojům. Ostatní politická shromáždění, jako ja třeba Belgrade Pride Parade 2009 (pochod za respekt a toleranci gayů a lesbiček), byla také zakázána. Belgrade Pride Parade byla před osmi lety terčem rozsáhlých násilností ze strany ultrakonzervativců, nacionalistů a fašistů, kterým se členové ASI fyzicky snažili čelit a vyjádřit tím svou podporu pochodu. Státní orgány pochod zakázaly s odůvodněním, že není možné zajistit bezpečnost jeho účastníků a účastnic. Případ za případem můžeme vidět, jak stát útočí na akce, které nemá rád. Například ve městě Vojvodina byli zadrženi dva lidé za vylepování letáků požadující propuštění B6. V Bělehradě se také stát pokusil znemožnit konání umělecké výstavy na podporu B6.

Související odkazy na csaf.cz:
Bělehradská 6 bude souzena na svobodě!
Bělehradská šestka
Solidaritu se zatčenými srbskými anarchisty
Další akce solidarity za vězněné srbské anarchisty

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)