Anarchistická federace

Vzpomínkové akce na Honzu Kučeru ve východních Čechách

Report z východočeských akcí, které byly připomínkou dvou let od vraždy antifašistického skinheada Jana Kučery.

Také antifašisticky smýšlející mladí lidé z východních Čech si v předešlých dnech připomněli smrt antifašistického skinheada Jana Kučery, který byl před dvěma lety v Příbrami smrtelně pobodán nacismem ovlivněným Jiřím Fousem.

Pardubice

V den druhého výročí smrtí antifašistického skinheada Jana Kučery svolala místní pardubická skupina Československé anarchistické federace (ČSAF) pietní akci na Pernštýnské náměstí v centru Pardubic. Na vzpomínkové akcí se ve středu 20. ledna ve večerních hodinách sešlo společně s členy ČSAF přibližně 35 místních antifašistů a antifašistek, kteří přišli uctít Honzovu památku. Na prostranství frekventované Zelené brány byla instalována fotografie Jana Kučery, zapáleny svíčky a položeny květiny. Zástupce ČSAF přednesl krátký proslov, po kterém následovala minuta ticha. Poté se místní antifašisté a antifašistky organizovaně přesunuli po Třídě míru k nákupnímu centru AFI Palác, kde byl na nadchodu vyvěšen transparent s nápisem „Jan Kučera, † 20.1.2008, Nezapomeneme! Neodpustíme!“

V pátek 22. ledna místní alternativní mládež na plotě poblíž dostihového závodiště vyvěsila další transparent s podobným heslem. Místní skupina ČSAF – Pardubice děkuje všem, kteří přišli uctít Honzovu památku.

Pardubice

Pardubice

Hradec Králové

V pátek 22. ledna uctili členové a sympatizanti ČSAF Honzovu památku v Hradci Králové u pomníku obětem válek a totalitních režimů. Na místě zapálili u Honzovy fotografie několik svíček. Dále byl v Hradci Králové pověšen transparent "Jan Kučera, zabit neonacistou" na páteční akci Badtekk soundsystem a sobotním koncertě W.W.W. a Katsa.Theo.

Hradec Králové

Dalším vzpomínkovým počinem v Hradci Králové bylo vytvoření velkoplošného graffiti s nápisem "RIP JAN KUČERA".

Hradec Králové

Choceň

V Chocni se sešli místní členové ČSAF u pomníku "Obětem militarismu a fašismu". Tam položili svíčky k fotografii Honzy Kučery.

Choceň

Poděbrady

16. ledna byl během punkového koncertu v Poděbradech vyvěšen k uctění památky Honzy Kučery transparent s jeho podobiznou a vlajka AFA. Také byly zapáleny svíčky a položeny květiny. Během koncertu byli návštěvníci a návštěvnice informováni o smutné události, na jejímž konci byla Honzova smrt.

Poděbrady

Související odkazy na csaf.cz:
Olomouc: Pietní akce za Honzu Kučeru
V. Británie: Vzpomínka na zavražděné antifašisty
Vzpomínkové akce na Jana Kučeru (2008)
Verze pro tisk 25.1.2010 ČSAF - Východ

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)