Anarchistická federace

D.I.Y. karneval zakončil Týden nepřizpůsobivosti

Jako poslední a vrcholná akce Týdne nepřizpůsobivosti proběhl v Praze D.I.Y. karneval. Zde je stručný report a několik fotografií.

Nedá se říci, že by Týden nepřizpůsobivosti proběhl v klidu a bez emocí. Postarala se o to hned první akce na programu: nedělní symbolické obsazení dlouhodobě nevyužívaného a chátrajícího domu v Praze 2 zakončené nesmyslně násilným policejním zásahem, sedmi desítkami zadržených a dalšími 24 squattery a squatterkymi, kteří putovali v pondělí a úterý k soudu. Celý akční týden pak uzavřel tradiční D.I.Y. karneval plný zábavy, protestu a kreativity.

Ten se konal v sobotu 19. září a oficiálně ho svolala iniciativa Freedom dot Fear (FNF). Původně měl začít na pražském ostrově Štvanice, ale úřední a policejní obstrukce se postaraly o to, že začátek byl nakonec přeložen na Těšnov, který je hned vedle. Tady se od sobotního poledne začali scházet první účastníci karnevalu a připravovat své masky, alegorické vozy apod.

Týden nepřizpůsobivosti

Nepřizpůsobiví v ulicích

V uvolněné náladě a za zvuku přistavených sound systémů přicházeli další a další lidé, pro které bylo připraveno občerstvení pro tělo i ducha. O to druhé se postaralo především anarchistické distro tiskovin a speciální číslo časopisu A-kontra. Stejně jako vloni zaujala aktivní zapojenost podstatné části přítomných, a to především velké množství nápaditých masek a převleků. Jedením z bodů protestního karnevalu byla mimo jiné nevole k omezení shromažďovacího zákona zákazem maskování. Účastníci karnevalu vzali nepřizpůsobivost za svou a hromadně tuto novelizaci zákona porušili. Mezi přítomnými nechyběli především ti, kteří mají své zkušenosti s represí ze strany úřadů a policie: anarchisté/ky, squatteři/rky, technaři/ky. Dorazili i rodiče s dětmi či lidé s jinou než bílou barvou kůže, tedy ti, kteří jsou za nepřizpůsobivé označováni nejčastěji.

Týden nepřizpůsobivosti

Ve čtyři hodiny pomalu vyrazil celý karneval na svou pouť ulicemi pražského centra. Čítal kolem dvou až tří tisíc účastníků, asi dvacítku alegorických vozů a když zadní voj opouštěl Těšnov, bylo čelo skoro již Na Františku. V průvodu se objevily např. transparenty „Nepřizpůsobivost je fajn“, „Společně proti všem formám útlaku“ nebo „Make Love Not War“ a také pár anarchistických vlajek. Karnevalová kolona se následně z nábřeží přesunula Pařížskou ulicí, kterou zabrala po celé její délce, na Staroměstské náměstí, kde proběhla asi hodinová párty. Další přesun se konal na Náměstí Republiky, kde opět byla delší zastávka, hrála hudba, lidé tančili a bavili se prostě tak, jak sami chtěli. Po deváté večer se průvod, který mezitím trochu prořídl, vrátil zpět na Těšnov, kde se lidé bavili až do desáté večer. Na karneval hned navázala afterparty na ostrově Štvanice.

Týden nepřizpůsobivosti

Duch karnevalu

Popisovat pozitivní atmosféru karnevalu není jednoduché. Mnohdy „nakazila“ i přihlížející, jejichž velkou část tvořili turisté. Dá se říci, že sobotní odpoledne a večer vrátilo ulicím ve městě jeden z jejich smyslů. Udělalo z nich místo, kde se lidé setkávají, baví, tančí, protestují. Karneval ukázal, že „nepřizpůsobiví“ jsou schopni vlastními silami bez peněz kapitalistických sponzorů a podpory politických stran udělat nápaditou akci několika tisíc lidí. Akci, na níž panuje svobodný, kreativní a v neposlední řadě podvratný duch.

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti je sice za námi. Tím ale zdaleka nic nekončí. Solidarita s nepřizpůsobivými trvá. Nadále je třeba vyvíjet tlak, aby alternativní kultura měla prostor, kde může růst a nebyla pronásledována represí v podstatě za to, že není založena na principech současného kapitalistického chápání světa. Nadále je třeba poukazovat na asociální logiku tzv. nedotknutelného soukromého vlastnictví, jehož výsledkem jsou na jedné straně dlouhodobě prázdné domy a na druhé lidé bez domova či stále řešící svou mizernou situaci s bydlením. Nadále je třeba hlasitě podporovat ty, kteří se takové myšlení snaží nabourat svými činy- squattery a squatterky. Nadále je třeba stavět se na stranu sociálně vyloučených a bojovat proti rasistickým politikům, kteří jejich situaci svými rozhodnutími neřeší, ale naopak prohlubují. Nadále je potřeba ozývat se proti omezování svobod. Ale nejen to. Je nutné bojovat za jejich rozšiřování, a to nejlépe cestou radikální společenské přeměny vedoucí k samosprávě zdola, namísto reforem napravujících chyby systému, jenž je sám o sobě chybou.

Týden nepřizpůsobivosti

Navazující akce:
6. října proběhne v klubu Cross akce "A co dál?", která bude reflektovat dění během Týdne nepřizpůsobivosti. Vystoupí Imperio, Afarastafa & Joe D, El*a & Mary C, Many Tones + Violin, R´N´F Djs, Vj Uzako; na dolní stage Kaliyuga Sound. V kavárně ve 2. patře bude výstava, filmy, diskuze, distro. Vstup na horní stage 100,-.

Týden nepřizpůsobivosti

Odkazy:
Stručný report z loňského D.I.Y. karnevalu
Fotoreport z obsazení domu v Apolinářské
Freedom not Fear
Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti

Týden nepřizpůsobivosti


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)