Anarchistická federace

Proč tolik informací ze zahraničí?

Vysvětlení, proč je na webu csaf.cz stejně nebo mnohdy více informací ze zahraničí než z "domova", a výzva k pomoci s překlady.

Pravidelní i náhodní čtenáři našeho webu si jistě všimli, že je na našich stránkách často stejně nebo více zpráv ze zahraničí než z domova. Rádi bychom nyní vysvětlili, proč tomu tak jak je a proč si myslíme, že informace ze zahraničí jsou tak důležité, i když se na první pohled nemusí nijak vztahovat k realitě, kterou zažíváme my tady.

Alternativní média

Co se týče zahraničního zpravodajství, je člověk z naprosté většiny odkázán na to, co mu v nějaké přežvýkané podobě přinesou domácí mainstreamová média. Výhodu mají ti, kdož jsou jazykově vybavení a mají možnost přečíst si či shlédnout informace v některém z cizích jazyků. I tak se ale zpravidla musí spokojit s tím, co pro ně zahraniční mainstreamová média vyberou jako důležité. Tato média však většinou o některých věcech informují zkresleně a není divu. Proč by měla například na kapitalistických principech fungující média informovat objektivně o antikapitalistickém hnutí? Co by tomu řekli jejich kapitalističtí inzerenti? A o ty jde v mediálním byznysu především. To ostatní je až na vedlejší koleji a vše se musí podřídit poslání těchto mediálních společností, tzn. tvorbě zisku.

Protipólem oficiálního tisku, rozhlasu a zpravodajství televizních stanic jsou tzv. alternativní média, která fungují na zcela odlišných principech. Nejsou dělána pro peníze, nýbrž na dobrovolné bázi, nevládne v nich hierarchie, ale naopak rovnost a svobodný duch. Alternativní média mohou fungovat osamoceně, ale mnohem častěji, především ta virtuální, se sdružují do sítí, v jejichž rámci spolupracují, vyměňují si informace a šíří je dál. Asi nejznámější celosvětovou sítí jsou Indymedia.

Jižní Korea

Jiná realita

Naneštěstí jsou alternativní média stále v ústraní a mnozí lidé ani netuší jejich existenci. Kapitalismus si monopolizoval mediální prostor a ten se jen těžko dobývá zpět. Navíc jsou to právě mainstreamová média, která rozhodují, o čem budou informovat a o čem ne. Běžný konzument jejich produktů je pak zásoben povětšinou směsicí reklamy, public relations, bulváru a povrchního zpravodajství. To pak formuje rozhled a pohled na svět velké části populace.

Alternativní média naproti tomu zobrazují zcela jinou realitu: odkrývají věci, o nichž se běžně neinformuje; přináší jiné úhly pohledu, než jsou ty z oficiálních vládních, policejních či korporátních zdrojů. Právě takové informace se dle svých možností snažíme na našem webu a v našich tiskovinách přinášet čtenářům i my. Zprostředkovat jim pohled, který v mainstreamových médií těžko někdy uvidí.

Itálie

Souvislosti třídního boje

Tak jako se snaží mainstreamová média informovat (nebo mnohem častěji spíše vůbec neinformovat) o různých sociálních střetech ze svého (a svých inzerentů) úhlu pohledu, tak se ta alternativní, včetně anarchistických, zaměřují na pohled lidí na druhé straně pomyslné třídní barikády. Informování o sociálních střetech v různých koutech světa je důležité pro vytváření si obrazu třídního boje v době ekonomické globalizace. Je důležité pro pochopení společenských procesů, které v celosvětovém měřítku probíhají.

Navíc nám takové informace zprostředkovávají přístupy, se kterými se k jednotlivým problematikám staví obyčejní lidé v jiných koutech světa. Jednotlivé sociální konflikty, ať již jde o stávky, okupace továren, organizování se nezaměstnaných apod., nám mohou sloužit jako inspirace pro náš antikapitalistický a antiautoritářský boj. Důležitým dopadem těchto informací ze světa je pro lidi i proces vlastního sebeuvědomění, coby příslušníků neprivilegované třídy, kteří nejsou se svými problémy sami ve vzduchoprázdnu a naprosto bezbranní. Lidé si tak mohou uvědomit, že bojovat za důstojnější život, lepší pracovní podmínky, větší míru svobody a ve finále se postavit proti celému vykořisťovatelskému systému, má cenu a uspět je možné.

Peru

Potřeba solidarity

Jak jste si na stránkách csaf.cz jistě všimli, často vyzýváme ke konkrétním projevům solidarity s těmi, kteří se v různých koutech světa střetli s místní vládou, policií, zaměstnavateli, zájmy nadnárodních institucí apod. Projevy solidarity mohou nabývat různých forem od protestních dopisů, přes akce u ambasád až po akce proti zastoupení zahraničních firem. Právě takové solidární akty mohou dát bojujícím lidem pocit síly a vědomí, že se o jejich problémech a bojích ve světě ví a nejsou některým lidem, které vůbec neznají, lhostejní.

Stejně, jako svou solidaritu projevujeme nyní například vězněným aktivistům v Rusku, dělníkům v Jižní Korei či původním obyvatelům v Peru, tak se jednou dostane nám, až se ocitneme my v otevřeném střetu tváří v tvář kapitalistickému systému.

Argentina

Internacionálně

Celosvětová síť alternativních médií boří hranice mezi „národy“ a mezi lidmi. Nepřítelem tu není člověk s jinou barvou kůže, příslušník jiného etnika či státu, nýbrž ti, kteří manipulují s našimi životy, těží z naší práce a uplatňují nad námi moc, která jim nenáleží. Náš odpor je stejně globální jako kapitál. Třída neprivilegovaných je stejně globální jako třída privilegovaných. To právě oni mezi námi chtějí budovat a udržovat hranice, atomizovat náš odpor a tak ho udržovat v pro ně přijatelných mantinelech.

Z toho vyplývá potřeba, že svobodomyslná sociální hnutí, iniciativy a skupiny musí spolu komunikovat na mezinárodní úrovni, vzájemně si předávat informace o svých problémech, bojích a zkušenostech. Součástí toho všeho se snaží být i Československá anarchistická federace. A proto tolik informací ze zahraničí na našem webu a v našich tiskovinách.

Řecko

Výzva

Na úplný závěr bychom chtěli vyzvat všechny anarchisty a anarchistky, kteří by se chtěli zapojit do procesu zprostředkovávání informací ze zahraničí, aby nám na náš kontaktní email csaf[zavináč]csaf.cz posílali své překlady informací ze zahraničí. Nevíte-li kde hledat, můžeme vám doporučit několik stránek.
Mnohojazyčné:
http://www.ainfos.ca
http://indymedia.org
Anglicky:
http://www.schnews.org.uk/
http://libcom.org/news/
http://news.infoshop.org/
Polsky:
http://cia.bzzz.net/
Německy:
http://de.indymedia.org
Při hledání na internetu však můžete najít daleko více zajímavých zdrojů informací. Při zaslání překladu či textu zpracovaného na základě dostupných informací nezapomeňte uvádět webovou adresu zdroje.

Neváhejte se stát součástí alternativních médií!

Palestina

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy