Anarchistická federace

Od lokálního boje k mezinárodnímu odporu

Prohlášení z Prvního každoročního balkánského veletrhu anarchistických tiskovin

Anarchisté z mnoha skupin a organizací z osmi balkánských, východo- a středoevropských zemí se shromáždili koncem března v Lublani (Slovinsko) na Mezinárodním anarchistickém setkání a Prvním balkánském veletrhu anarchistických tiskovin. Smyslem setkání bylo především vytvořit prostor pro dialog mezi anarchisty z různých koutů Evropy.

Kvůli stávajícímu autoritářskému a represivnímu systému, který odděluje lidi pomocí mnoha zdí, se mnoho soudruhů vrátilo zpět od slovinských hranic. Hranice a vízový režim mnohým znemožnily spojit se s námi.

Setkali jsme se s velkým zájmem o výměnu zkušeností a nápadů, stejně jako o vytváření nových kontaktů, shod a spojení mezi rozmanitými skutečnostmi během mezinárodního boje za svět založený na solidaritě, rovnosti a trvalém míru. Bojujeme za svět oproštěný od permanentní globální války a násilí, které vytváří a udržuje nové dělení mezi lidmi a zavádí nové hranice na všech úrovních umožňující udržovat nespravedlnost světového sociálního pořádku. Stavíme se proti logice války, zrovna tak se stavíme proti nejnovìjší válce v Iráku, stejně jako proti systému, který tuto válku vytváří. Proto tedy vyslovujeme solidaritu s iráckým lidem, který sám musí bojovat za své skutečné osvobození, protože „Trvalá svoboda“ nikdy nemůže být roznesena na křídlech kapitalismu, rádoby-demokratických agresorů a okupantů. Proto také vyjadřujeme naši solidaritu se soudruhy z „Antiautoritářského hnutí Salonika 2003“ a všemi, kteří se vydali do Iráku s cílem poctivě pomáhat iráckému lidu.

Díky našich diskusím, debatám a setkáním zůstáváme pevně přesvědčeni, že náš boj je nezbytný. Zrovna tak jsme si jisti, že je nezbytné další vkládání energie a úsilí do budování a rozvoje našeho hnutí pro skutečnou alternativu k stávajícímu nespravedlivému systému. Mezinárodní charakter a principy konání tohoto setkání potvrzují možnost i užitečnost zrušení všech hranic mezi lidmi, rasami, pohlavími a kulturami.

Sdílíme víru, že anarchistické hnutí nemůže být uzavřeno do ghetta ani uzavřeno ve svých vlastních kruzích, ale spíše, že musíme otevřít anarchismus a anarchistické hnutí lidem. To je možné jen prostřednictvím budování silných lokálních struktur, které pracují v místních komunitách a chápou výhody existujícího potenciálu přinášející rozvoj a pokrok hnutí.

Anarchistické hnutí musí neustále pracovat na vytváření paralelního alternativního světa, který by fungoval mimo stávající paradigma, stejně jako na alternativních formách komunikace s veřejností.

S přáním docílení výše uvedených cílů budeme protestovat v nadcházejících měsících proti kapitalistickému systému, který ve svém vykořisťování opomíjí lidství. Budeme pracovat na jiném světě, kde není rozdělení na privilegované a utlačované, na hrstku bohatých a většinu chudých. 1.máj 2003 uspořádáme pod hlavičkou „Východoevropský první máj 2003“, pojedeme na konferenci v Sofii, v červnu zaplníme ulice Thessaloniky a postavíme se summitu EU a setkáme se opět na Mezinárodním anarchistickém setkání ve Varšavě (Anarchy 2003).

Na Druhém každoročním veletrhu anarchistických tiskovin (pravděpodobně v Bělehradě či Sofii) budeme reflektovat tyto snahy a jejich výsledky.

Samozřejmě je důležité říci, že letošní ročník byl úspěšný, konstruktivní a produktivní. Všichni jsme se těšili z pozitivní nálady, která ukázala velký potenciál, touhu a energii pro budoucí spolupráci směrem k budování mezinárodně propojeného hnutí.

První veletrh anarchistických tiskovin je proto tedy důležitým milníkem, který zanechá své stopy na budoucí cestě mezinárodního anarchistického hnutí.

Náš boj pokračuje!



ACT/YOU&ME PRESS (Chorvatsko)

AK47&DHP, anarchistická distribuce a vydavatelství (Chorvatsko)

ANARCHO-SYNDIKALISTICKÁ INICIATIVA [ASI] (Srbsko)

ANFEMA, anarcho-feministická akce (Chorvatsko)

ANTIFAŠISTICKÁ AKCE ZAGREB [AFA] (Chorvatsko)

ČESKOSLOVENSKÁ ANARCHISTICKÁ FEDERACE [CSAF] (Česko a Slovensko)

SKRATOVA CITALNICA, anarchistická knihovna (Slovinsko)

SOCIÁLNĚ ANARCHISTICKÁ FEDERACE [SAF] (Slovinsko)

ZADARSKÁ ANARCHISTICKÁ FRONTA [ZAF] (Chorvatsko)

ANARCHISTICKÁ MORAVA (Česko)

C.S.A. Via Volturno Udine (Friuli, Italy)

CRAIOVA ANARHO FRONT - CRAIOVA (Romania)

AACTIV-IST COLLECTIVE - TIMISOARA (Romania)







Verze pro tisk 9.4.2003 překlad: Víťa

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)