Anarchistická federace

Bulharsko: Nové Španělsko - bolševický teror v Bulharsku

Do sekce Knihy byla přidána nová publikace, vydaná nakladatelstvím APress. Anotace brožury zde...

Anarchistické hnutí v Bulharsku má bohaté historické kořeny, sahající až do středověku, a za sebou několik významných úspěchů. I přes tyto hluboké kořeny a dílčí úspěchy je však čtení o historii anarchismu v Bulharsku především smutným příběhem plným krve, utrpení, teroru a zrady. Na druhé straně je ale také příběhem tvrdohlavého odporu do posledního dechu a věrnosti anarchistickým zásadám doslova až za hrob.

První strašnou ranou pro bulharské anarchisty byl fašistický převrat, kdy po bolševické zradě osamocení anarchisté nedokázali dobře vyzbrojené a početně několikanásobně vyšší přesile vzdorovat. V roce 1931 získávají zdejší anarchisté na krátkou dobu prostor a nastává prudký rozvoj hnutí – v této malé zemi funguje 170 místních anarchistických skupin. V roce 1934 přichází další rána v podobě druhého úspěšného fašistického převratu. I tehdy však anarchistické hnutí přežilo. Co však nedokázali nejkrutějším terorem fašisté – zničit rozsáhlé anarchistické hnutí – povedlo se za pomoci snad ještě horšího teroru bolševikům.

Rudá armáda obsadila zemi v roce 1944 a anarchisté zůstali jedinými důslednými oponenty bolševické Fronty otčiny. Za to se jim dostalo nejkrutějších represí – mnoho anarchistů skončilo v bolševických koncentračních táborech bez šance na návrat, odsouzeni k pomalé smrti hladem.

Tato brožura je překladem původní brožury z roku 1948, kterou Bulharská anarchistická federace volala s pomocí západního Výboru na pomoc Bulharským antifašistům o pomoc. Seznámíte se s ní nejen z historií bulharského anarchistického hnutí, ale i s detaily ohledně rudých koncentračních táborů. Řazení jednotlivých příloh je shodné s originálním vydáním, oproti němu však schází částečný seznam internovaných anarchistických kolegů. To, že se bolševikům revoluční anarchistické hnutí zlikvidovat skutečně podařilo, pak dokládá reportáž z mítinku bulharských anarchistů z roku 1923 sepsaná celoživotním anarchistou a bulharským emigrantem z roku 1944 Jackem Grancharoffem.

Vydalo Nakladatelství APress, leden 2002

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)