Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotoreport: „Máme holé lesy!“ Klimatická stávka vyvrcholila protestním pochodem

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2022/11/fotoreport-mame-hole-lesy-klimaticka-stavka-vyvrcholila-protestnim-pochodem/

Prahou 17. listopadu prošel průvod, kterým vyvrcholila univerzitní okupační stávka za klima. Demonstrovalo se i v Pařížské ulici před sídlem energetické firmy EPH Daniela Křetínského. 

„Máme holé lesy“ a „Energii lidem, ne miliardářům,“ znělo v průvodu, kterým 17. listopadu vyvrcholila okupační stávka za klima. Sešli se na ní stávkující studenti a studentky z desítky českých vysokých škol. Hlavním požadavkem stávkujících bylo rychlé a spravedlivé řešení klimatické krize.

Průvod prošel Národní třídou, kde si demonstranti připomněli odkaz studentů roku 1989: „Chceme ukázat, že vzpomínat nestačí. Demonstrace v listopadu 1989 začaly protesty za životní prostředí v Teplicích. Chceme tento odkaz oživit a zároveň aktualizovat. I my dnes žijeme v nespravedlivém systému, který drancuje přírodní zdroje,“ řekl Remi Dzian z iniciativy Univerzity za klima.

Průvod se zastavil také v Pařížské ulici před sídlem energetické firmy EPH Daniela Křetínského. EPH se tento rok stala největší českou firmou a jen za první pololetí letošního roku vykázala zisk 1,3 miliardy eur. „Zatímco miliony lidí řeší, z čeho zaplatí účty za energie, Daniel Křetínský nakupuje zámky a fotbalové kluby. Firma EPH obchoduje s ruským plynem, vydělává na klimatické krizi a energetické chudobě. Lidé chudnou a zisky energetických korporací rostou. Kdo klimatickou krizi způsobil, měl by ji také zaplatit. Daniel Křetínský nám všem dluží peníze,“ dodala Anežka Lindaurová z iniciativy Univerzity za klima s odkazem na fakt, že Křetínský nedávno oznámil záměr odsunut jednu ze svých dceřiných společností do zahraničí, aby se vyhnul takzvané windfall tax, dani z neočekávaných zisků.

Hlavním cílem pochodu studentů a studentek byl ale Úřad vlády, kde předali své požadavky, na něž prozatím odpovědělo ministerstvo životního prostředí. „Odpověď tiskového oddělení MŽP nám jenom potvrzuje, že naše požadavky jsou legitimní. Stále dostáváme jenom prázdné sliby směřující k roku 2050, zásadní je ale, co se stane v několika následujících letech. Abychom odvrátili nejhorší důsledky klimatické krize, je nutné snížit emise skleníkových plynů minimálně o 65 procent do roku 2030. Klimatická krize už je tady a zatím vidíme jenom posilování závislosti na fosilních palivech,“ prohlásil Kryštof Tymiánek z Univerzit za klima.

Například k otázce odstoupení od energetické charty, která tvoří jeden z hlavních požadavků okupační stávky, se studentům vyjádření nedostalo. „Energetická charta chrání zájmy fosilních korporací. V nedávné době z ní vystoupilo několik evropských států, například Nizozemsko nebo Španělsko. Je absurdní, když MŽP uvádí, že nemá dost informací k něčemu, co už je tématem na celoevropské úrovni.“

Studentky a studenti zároveň oznámili, že budou v protestech pokračovat, dokud vláda nevezme jejich požadavky vážně: „Okupační stávkou to nekončí. Budeme dále protestovat, informovat na našich univerzitách a sjednocovat studující i vyučující, kterým na jejich budoucnosti záleží. S prázdnými sliby a odsouváním řešení klimatické krize už jsme ztratili trpělivost,“ dodal Remi Dzian.

Verze pro tisk 18.11.2022 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy