Anarchistická federace

Píšou jinde : Česko se chystá vydat napospas Tureckého kurda Ergina Orhana!

Toto je kopie článku uveřejněného na rojava.info.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://rojava.info/2022/09/cesko-se-chysta-vydat-napospas-tureckeho-kurda-ergina-orhana/


Ten je nyní držen již několik měsíců na Ruzyni a hrozí mu deportace do Turecka, kde ho čeká drastické mučení a mnohaleté vězení. Záminkou je obvinění, že je Ergin Orhan terorista, to však není podloženo žádnými důkazy. Tvrdí to jen Turecko, které takto označuje kohokoliv, kdo nesouhlasí s politikou prezidenta Erdogana. Soud s Erginem proběhne zítra, 14.9. od 8:00 u Okresního soudu v Blansku. Podpora na místě vítána, stejně jako medializace!

Ergin žije v České republice už třináct let a má pět dětí, provozuje několik restaurací s kebabem. Je také vytrvalým podporovatelem kurdských jednotek YPG/YPJ a SDF, které se podílely na porážce Islámského státu. Podporoval je finančně, pořádal sbírky zdravotnického materiálu a léků (tedy to samé, co dělalo Ministerstvo zahraničí ČR a Armáda ČR, ta navíc dodávala i vojenskou techniku). Fungoval jako mediátor a překladatel při snaze vytvořit v Praze oficiální zastoupení YPG/YPJ v roce 2016, vystupoval také na mnoha demonstracích na podporu Kurdů a Rojavy.

V roce 2008 Ergin požádal o udělení azylu, a to opakovaně. Kvůli průtahům na české straně požádal s rodinou pozdeji i o trvalý pobyt, který je možné udělit, pokud azylové řízené trvá déle než 4 roky. Ani ten po průtazích nezískal, protože byl on i jeho rodina včetně školou povinných dětí označeni na bezpečnostní riziko pro ČR. Tato informace zpravodajských služeb však vychází jen z tvrzení turecké MIT, které za teroristy označuje všechny oponenty režimu. Země EU jsou k takovýmto obviněním ze strany Turecka velmi skeptické, jak ostatně ukázala i v ČR kauza Saliha Muslima, který byl v Praze zatčen na žádost Turecka před několika lety. Žádost však byla smetena ze stolu, podobně jako několik případů v posledních měsících, které se odehrály ve Švédsku a Finsku. Erginova nynější vazba je obhajována tím, že by mohl uprchnout do Turecka, což je zjevný nesmysl, když právě tam mu hrozí největší nebezpečí.

Nenechme Ergina vyhostit, nejvíce mu pomůže široká medializace jeho kauzy a sdílení mezi lidi.

Verze pro tisk 15.9.2022 rojava.info

Píšou jinde

Odkazy