Anarchistická federace

Píšou jinde : Slovy proti izolaci: benefice pro stíhané anarchisty v Bělorusku

Toto je kopie článku uveřejněného na lukasborl.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://lukasborl.noblogs.org/slovy-proti-izolaci-benefice-pro-stihane-anarchisty-v-belorusku/

V úterý 11. 1. 2022 vychází „samizdatová kniha“ pod názvem „Slovy proti izolaci aneb dokud existují věznice, pišme dopisy.“ Pro vznik této publikace jsou dva hlavní důvody. Motivovat k psaní dopisů vězněným lidem, a zároveň získat prostředky pro anarchisty vězněné v takzvaném Bělorusku.

Na 110 stranách A4 informuji o tom proč a jak dopisy psát. Připojuji úvahy vzešlé z mých osobních zkušenností s uvězněním a také koláže zahrnující útržky z vězeňské korespondence. Chci tím demonstrovat na konkrétních příkladech, co může být pro člověka za mřížemi povzbuzující a radost vzbuzující. Lidem, kteří se chystají psát dopisy to snad umožní vcítit se do situace vězněného a dodá jim to inspiraci.

Oprášil jsem metodu „vystřihni a nalep“, kterou jsem tak rád používal při tvorbě grafiky punkových zinů. Nejsem grafik, ani se nesnažím působit takovým dojmem. Tvorba koláží i editace pro mě byl zábavný proces. Doufám, že to přinese pobavení i někomu dalšímu. A i kdyby ne, nevidím v tom problém.

Anarchisté, kterým vybrané peníze poslouží, se dostali do vězení, protože se svými postoji a činy vzepřeli diktátorskému režimu. Jejich situace je náročná, protože jsou vězněni v postsovětské zemi, která si ze své minulosti zachovala nejodpornější totalitní praktiky jako je mučení, státní teror a násilné potlačování opozice.

V publikaci je řada textů o těchto stíhaných anarchistech. Konkrétně jde o Mikolu Dziadoka, kterého 10. 11. 2021 soud poslal na 5 let do trestanecké kolonie. Ve středu 22. 12. 2021 pak byli odsouzeni do vězení Sergej Romanov (trest 20 let), Igor Oliněvič (trest 20 let), Dmitrij Rezanovič (trest 19 let), Dmitrij Dubovskij (trest 18 let). Všechny vybrané peníze poslouží právě těmto lidem.

Persekuce a vězeňská realita se ale týká také lidí žijících v takzvaných demokratických zemích. I to se snažím tímto počinem připomenout. Neexistuje totiž protiklad mezi diktaturami a demokraciemi. Jsou jen různé tváře, kterými se projevuje globální kapitalistická totalita.

Doporučený příspěvek za publikaci je 300 Kč, ale je možné přispět i méně nebo více. Každý, ať zhodnotí své možnosti. Objednávky přijímám na e-mailu lukynda(@)riseup.net. Brzy zveřejním seznam distribučních míst. Zveřejněna je také PDF verze knihy ke stažení a volnému šíření pro nekomerční účely.

Lukáš Borl, leden 2022

Následuje několik vybraných koláží z publikace na ukázku.

Píšou jinde

Odkazy