Anarchistická federace

Píšou jinde : OSIP vyjadřuje solidaritu se stávkujícími v RUKO v Kyjově

Toto je kopie článku uveřejněného na iniciativa.noblogs.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://iniciativa.noblogs.org/post/2021/11/23/odborovy-svaz-iniciativa-pracujicich-vyjadruje-solidaritu-se-stavkujicimi-v-ruko-v-kyjove/


Odborový svaz Iniciativa pracujících vyjadřuje solidaritu se stávkujícími zaměstnanci společnosti RUKO v Kyjově a odsuzuje hanebné chování vedení podniku. Nejenže má tato německá firma tu drzost připravit 57 lidí o živobytí a přestěhovat zdejší tradiční výrobu do Německa, ale ještě se nestydí nabídnout jen jeden měsíční plat odstupného nad zákonný rámec. Copak si nenahrabali z práce těchto zaměstnanců pěkný balík?! Nenažranost kapitalistů jako v tomto případě, by nám měla otevřít oči, že zájmy pracujících a vlastníků jsou protichůdné! A podle toho také jednat!
 
Do poslední chvíle vyjednávali odboráři z firmy RUKO v Kyjově s vedením o svých požadavcích, avšak marně. Proto zaměstnanci firmy 23.listopadu 2021 ve 12 hodin zahájili časově neomezenou stávku. Zaměstnanci se shromáždili na prostranství před výrobní halou, kam je přijela podpořit i řada odborových představitelů z dalších závodů – např. Zetor Brno, SEM Drásov, Zbrojovka Uherský Brod, Commscope Brno, Ferromet, Aircraft Industries, Šroubárna Kyjov. Vyjednávání pokračují a stávka skončí podle jejich výsledků. Odboráři požadují podle odpracovaných let skromné odstupné ve výši tří, čtyř nebo pěti měsíčních platů. Kolegové a kolegyně nebojte se žádat víc, oprávněně si to zasloužíte! Ve světě zaměstnanci v podobné situaci neváhají bojovat za udržení výroby a brání přestěhování zařízení z podniku, někde dokonce převezmou správu a výrobu do vlastních rukou. Jinde založí místo toho vlastní výrobní družstvo pod kontrolou dělníků.
 
Nevzdávejte se! Bojujte! Lepší životy dosáhneme jen vlastní činností a silou!

Píšou jinde

Odkazy