Anarchistická federace

Píšou jinde : Fotografka Voxpotu vyhrála soud. Postup policie v lomu Vršany byl nezákonný

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/03/fotografka-voxpotu-vyhrala-soud-postup-policie-v-lomu-vrsany-byl-nezakonny/

Městský soud v Praze rozhodl, že Policie ČR jednala počátkem loňského září nezákonně, když vyzvala fotografku Voxpotu Majdu Slámovou, aby opustila místo protestů v lomu Vršany.

Rozsudek Městského soudu v Praze dal za pravdu fotografce Voxpotu Majdě Slámové, která se soudila s Ministerstvem vnitra ČR. Jako novinářka a fotoreportérka reportážního serveru Voxpot doprovázela loni 5. září část aktivistů, kteří pronikli do hnědouhelného povrchového lomu Vršany a zablokovali uhelnou infrastrukturu v rámci tzv. akčního víkendu Konec uhlí, pořádaného klimatickými aktivisty. Pořizovala zde fotodokumentaci pro účely fotoreportáže. Policie ji během akce vyzvala, aby opustila místo protestů v lomu Vršany, a také ji poučila, že pokud tak neučiní, bude omezena na osobní svobodě. Soud minulý týden ve středu rozhodl, že policie jednala nezákonně a za nezákonné označil i poučení o omezení osobní svobody. Rozsudek je pravomocný, ale Ministerstvo vnitra ČR může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

    Podle advokátky žalobců Věry Novákové je důležité, že soud označil právo na informace jako vysokou hodnotu.

Slámová ve sporu argumentovala tím, že svou přítomností nikoho neohrožovala a nebránila policistům ve výkonu jakékoliv činnosti. Byla viditelně označena jako novinářka, měla s sebou novinářský průkaz, do dění nezasahovala a uposlechla veškeré pokyny policistů. Měla na sobě reflexní vestou s nápisem PRESS a na krku měla zavěšený fotoaparát. Výsledek soudu Slámová přivítala s radostí, i proto, že se vyjadřuje k obecnému problému, se kterým se řada novinářů při podobných akcích potýká už několik let. „V případě poskytování informací z aktuálně probíhajících demonstrací, které se odehrávají na území, v němž je vykonávána hornická činnost, a je na něj tudíž vstup zakázán, je třeba přítomnost novinářů na místě považovat za oprávněnou,“ uvedla fotografka v reakci na rozsudek.  

Policie během akce vykázala z lomu zhruba deset novinářů. Kromě Slámové se proti policejní zvůli rozhodli bránit i další tři novináři. Žalobu Ministerstvo vnitra ČR podal také spolupracovník Českého rozhlasu Plus Ondřej Novák, fotograf Alarmu Petr Zewlakk Vrabec a redaktorka Alarmu Saša Uhlová, která jako jediná výzvy policie neuposlechla, a byla proto zajištěna. Soudy v případě těchto tří ještě nerozhodly. „Doufám, že se díky rozsudku podaří nastavit pravidla pro pobyt novinářů při pokrývání takovýchto událostí tak, aby každá reportáž nemusela končit u soudu. Jsme tam, abychom prováděli veřejnou kontrolu toho, co se na místě děje, to je naše práce. A bez osobní účasti přímo v centru dění prostě nemůžeme veřejnosti přinést kvalitní informace a nezávislý pohled na věc,“ uvedl pro Alarm jeden ze tří žalobců Ondřej Novák. Podle advokátky žalobců Věry Novákové je důležité, že soud označil právo na informace jako vysokou hodnotu. „V demokratické společnosti má právo na informace nezastupitelný význam,“ uvedla advokátka pro Alarm.

Situace, ve které se ocitla Majda Slámová a další novináři během zásahu v září 2020, není vůbec nová. Konflikty mezi novináři a policií jsou na podobných akcích běžné. Například v roce 2017 zajistila Policie ČR novináře při přípravě pořadu České televize Občanské noviny – Nedej se, když natáčeli klimatické protesty v lomu Bílina. Proti jednomu z novinářů, Martinu Markovi, pak vedla policie přestupkové řízení. Marek v něm byl úspěšný a nebyl postižen za žádné protiprávní jednání.

Verze pro tisk 30.3.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy