Anarchistická federace

Píšou jinde : Šest let za rozbité okno kanceláře politické strany? V Rusku žádný problém

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/01/sest-let-za-rozbite-okno-kancelare-politicke-strany-v-rusku-zadny-problem/

Matematik a anarchista Azat Miftachov byl v pondělí 18. ledna odsouzen na šest let do vězení za výtržnictví. V lednu 2018 totiž údajně vhodil dýmovnici do jedné z moskevských kanceláří strany Jednotné Rusko.

Fantasie bezpečnostních složek v moderním Rusku nemá žádné hranice. Před dvěma lety se zaměřily na Azata Miftachova, anarchistu a studenta doktorandského programu na Fakultě mechaniky a matematiky Moskevské státní univerzity. Miftachov měl prý tehdy rozbít okno kanceláře vládnoucí strany Jednotné Rusko a vhodit do ní dýmovnici. Za tento čin byl 18. ledna odsouzen na šest let nepodmíněně. Podle všeho však Miftachov stál při tomto incidentu jen poblíž a ve skutečnosti nikam nic neházel. Anonymním svědkem v tomto procesu byla osoba, která ho prý tehdy viděla ve tmě a o několik měsíců později ho identifikovala podle „výrazného obočí“.

    Azat Miftachov svou vinu neuznal. Věří, že je souzen za své anarchistické názory.

Soud konstatoval, že byl spáchán takzvaný čin výtržnictví motivovaný politickou nenávistí členů skupiny Lidové sebeobrany. Jejich cílem má údajně být státní převrat. Pokud obvinění někomu připomíná vykonstruované politické procesy, pak důkazy viny jsou ještě děsivější. Patří mezi ně zprávy ze soukromého chatu, v nichž Miftachov někomu doporučil přečíst si jakousi „abecedu domácího terorismu“, nebo publikace Petra Kropotkina, které byly nalezeny v paměti jeho tabletu. Vinu má navíc dokazovat i svědectví vedoucího kanceláře Jednotného Ruska, který uvedl, že výměna okna stála 43 tisíc rublů (asi 12,5 tisíce korun).

Několik desítek uznávaných vědců vyzvalo organizační výbor Mezinárodního kongresu matematiků (ICM), aby apeloval na ruské úřady s žádostí o Miftachovovo propuštění. ICM je největší událostí ve světě matematiky. Právě tam se uděluje Fieldsova medaile, matematická obdoba Nobelovy ceny. Kongres se koná každé čtyři roky a v roce 2022 má probíhat právě v Rusku, konkrétně v Petrohradě. Existuje i otevřený dopis matematiků vyzývající ke zproštění všech obvinění a k bojkotu zmiňovaného kongresu v roce 2022. Za propuštění Azata Miftachova se kromě kolegů matematiků a aktivistů již dřív postavili Noam Chomsky, David Graeber a mnoho dalších.

Dopředu rozhodnuto

Poprvé byl Miftachov zadržen 1. února 2019 a byl obviněn z výroby výbušnin. Po několika dnech ale byla obvinění stažena. Miftachov byl sice propuštěn, ale záhy zase znovu zatkli. Oficiálně se tak stalo proto, že se skupinou aktivistů rozbil okno kanceláře politické strany Jednotné Rusko. Navzdory svému nucenému pobytu za mřížemi napsal Miftachov během let strávených ve vazební věznici už dvě zajímavé matematické práce. Samotný soud začal až v létě 2020. Podle oficiální verze vyšetřování stál Miftachov poblíž, když jeho přátelé rozbili okno kanceláře vládnoucí politické strany Jednotné Rusko. Mezi tyto přátele patří Jelena Gorbaňovová a Andrej Ejkin, kteří se ke „zločinu“ přiznali, začali spolupracovat, a proto také dostali čtyři a dva roky podmíněně. Zbytek obžalovaných opustil Rusko. Azat Miftachov svou vinu neuznal. Věří, že je souzen za své anarchistické názory. Podle svých slov není členem Lidové sebeobrany a proti Jednotnému Rusku nikdy nic nepodnikl, přestože k této straně cítí skutečný odpor.

Původní rozsudek byl naplánován na 11. ledna, ale byl bez většího vysvětlení odložen. Včera se v Moskvě uskutečnil solidární koncert, na němž vystoupila skupina básníka a politického aktivisty Kirilla Medveděva Arkadij Koc. I v pondělí 18. ledna přišly před budovu Golvinského soudu stovky lidí. O osudu matematika a antifašistu Azata Miftachova však bylo už dávno rozhodnuto. #freeAzat.

Autorka je komparatistka.

Verze pro tisk 19.1.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy