Anarchistická federace

Píšou jinde : Komu Landa děkoval? Exprezident vystoupil na akci „zajišťované“ ultrapravicí

Toto je kopie článku uveřejněného na a2larm.cz.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://a2larm.cz/2021/01/komu-landa-dekoval-exprezident-vystoupil-na-akci-zajistovane-ultrapravici/

Pořádek na nedělní demonstraci nazvané Otevřeme Česko zajišťovali lidé s pestrou minulostí. Vztahy řečníků, kteří zde vystoupili, s extremistickou pravicí jsou ale staršího data.

Zpěvák Daniel Landa na konci nedělní demonstrace Otevřeme Česko poděkoval stovkám sportovců, MMA fighterům, kickboxerům a dalším, kteří „jsou jedni z vás“. Mezi nimi se objevilo hned několik někdejších i současných ultrapravicových „aktivistů“, například dvakrát za násilné trestné činy odsouzený Petr Ondruš, který byl v minulosti aktivní v neonacistickém Národním odporu. Na demonstraci přitom zároveň vystoupil bývalý prezident, předseda ODS a předseda vlády Václav Klaus a řada dalších někdejších členů občanských demokratů, kteří po odchodu z ODS většinou zakotvili u Svobodných. Propojení částí ODS s ultrapravicí přitom není nic nového.

    Spojení oficiálních politických stran s ultrapravicí není v Česku nic nového.

Na společné fotce s Václavem Klausem vidíme třeba Petra Ondruše, který byl v roce 2009 zadržen policejními lovci lebek, když se vyhýbal nástupu do vězení, kam ho na tři a půl roku poslal soud za vydírání se zbraní v ruce. U soudu mu tehdy přitížilo i to, že byl v té době v podmínce za ublížení na zdraví. Landův závěrečný projev si Ondruš dokonce umístil na svůj Instagram. Mezi „sportovci“, kterým Landa děkoval, jsou někdejší velmi aktivní členové chuligánských a neonacistických part. Na pořádek na demonstraci dohlíželi mimo jiné i brněnští Slušní lidé, ultrapravicové hnutí spojené s někdejší neonacistickou partou Johny Kentus Gang. Pod hlavičkou Slušní lidé tato skupina vstoupila do politiky vyhrožováním a naháněním brněnského náměstka Matěje Hollana i trestnými výpravami do restaurací Tři ocásci a Vegalité. „Jsme rádi, že jsme u této dějinné události, která teprve začíná,“ napsali v neděli Slušní lidé na Facebooku.

Šéf Slušných lidí Zdeněk Pernica si vysloužil od Landy jmenovitý dík a právě působení této skupiny dostalo už dřív podporu od vysoko postavených politiků. Slušní lidé v roce 2018 vtrhli na podium během představení Naše násilí, vaše násilí v brněnském divadle Husa na provázku a jejich akci nepřímo podpořil i kardinál Dominik Duka. Společná kampaň Slušných lidí a Soukromníků do komunálních voleb byla financována bývalým senátorem Ivem Valentou, který seděl v senátorském klubu ODS. Ivo Valenta dlouhodobě podniká v hazardním byznysu a aktivity Slušných lidí se výrazně zaměřovaly proti hnutí Žít Brno, které v Brně proti hazardu vystupovalo. Vlajka s logem Valentových Soukromníků se rovněž objevila na nedělní akci proti koronavirovým opatřením.

Podobná spojení oficiálních politických stran s ultrapravicí nejsou v Česku nic nového. Na nedělní demonstraci mimo jiné promluvil i někdejší předseda ODS na Praze 11 Jiří Janeček, který se v aktivitách proti vládním opatřením angažuje dlouhodobě. Za jeho působení na Praze 11 byl dlouhá léta na kulturním domě umístěn obří billboard se sportovci z místních tělocvičen s runovými nápisy na dresech. Jedním ze sportovců, kterého Praha 11 měla dle billboardu podporovat, byl i Daniel Landa. Současný aktivista za otevření hospod během pandemie Jiří Janeček se později, po odchodu z ODS v roce 2013, angažoval v politickém uskupení Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru!, které na předvolební billboardy umisťovalo místo svých kandidátů zejména Václava Klause, který je podpořil, ale sám za něj nekandidoval (hnutí skončilo v dluzích prakticky bez volebních hlasů). Po neúspěchu hnutí Hlavu vzhůru! to Janeček zkoušel sám, založil si Občanskou konzervativní stranu, se kterou chtěl navázat styky s předsedkyní francouzských nacionalistů Marine Le Pen, a politické spojenectví uzavřel také s nepokrytým (soudem potvrzeným) antisemitou A. B. Bartošem.

Verze pro tisk 13.1.2021 a2larm.cz

Píšou jinde

Odkazy