Anarchistická federace

Píšou jinde : Dlouhý pochod za svobodu Abdullaha Öcalana 2021

Toto je kopie článku uveřejněného na rojava.info.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://rojava.info/2020/11/dlouhy-pochod-za-svobodu-abdullaha-ocalana-2021/

Probouzení společnosti v Kurdistánu směřující k vytvoření spravedlivého světa dodalo novou naději lidem po celé Zemi. Základní kameny kurdského hnutí– radikální demokracie, osvobození žen a ekologická uvědomělost – se pomalu staly klíčovými hodnotami mnoha dalších hnutí. Myšlenka, která spatřila světlo světa v roce 2012 v Rojavě, myšlenka ženské revoluce a společenské samosprávy, se nyní stala možnou alternativou k zavedeným pořádkům po celém světě. Demokratický konfederalismus načrtnutý Abdullahem Öcalanem již nalezneme i jinde než v Rojavě a kurdských horách: studují a praktikují jej lidé po celém světě.

Tato demokratická alternativa ale neustále čelí útokům kapitalistické modernity. Ať už jde o pokračující válečnou agresi Turecka v jižním Kurdistánu, invazi do Rojavy nebo fašistickou politiku, kterou turecký režim Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) uplatňuje proti lidem v severním Kurdistánu. Jde o politiku izolace a útlaku, které svým mlčením vyjadřuje tichý souhlas Evropská unie i německá vláda.

A nikde nemá tato izolace konkrétnější podobu, než na tureckém vězeňském ostrově Imrali. Od 15. února 1999 je zde uvězněn zakladatel Kurdské strany pracujících (PKK), Abdullah Öcalan. Více než deset let byl jediným vězněm. I přes příšerné podmínky věznění se nikdy nevzdal naděje na mírové řešení konfliktů Středního východu. S tímto cílem se Öcalan snažil s tureckou vládou vyjednávat. Jak v letech 2005/06 stvrdilo podpisem přes 3,5 milionů lidí, většina kurdské populace považuje Öcalana za svého zástupce.

Abdullah Öcalan je nyní tureckým státem podroben režimu izolace, který nemá obdoby. Každá návštěva jeho právníků nebo rodinných příslušníků byla umožněna pouze dlouhými společenskými boji. Například v roce 2019 se tisícům lidí, uvnitř i vně věznic, podařilo izolaci prolomit několikaměsíční hladovkou. Podařilo se tak dosáhnout prvního kontaktu Öcalana s jeho právníky za mnoho let. Ale od 7. srpna 2019 byl tento kontakt tureckou vládou opět přerušen. Kancelář státního zástupce na týdenní žádosti o návštěvu už ani neodpovídá, a hatí tak jakoukoliv naději na vyjednání mírového řešení konfliktů v Kurdistánu a na Středním východě. Turecký stát se nesnaží dosáhnout pouze izolace Öcalana jakožto člověka, ale především tímto způsobem útočí na demokratické úspěchy vzešlé z jeho myšlenek.

Unie komunit Kurdistánu (KCK) proto na obranu zahájila kampaň se sloganem “Konec izolaci, fašismu a okupaci! – Čas na svobodu nadešel!”. Dlouhý pochod 2021 se bude konat s tímto heslem. Öcalan jeintelektuálním průkopníkem demokratického konfederalismu, který je protikladem k národním státům zmítajícím se v krizi. Z tohoto důvodu je o boji za mír a demokracii nutno uvažovat i v kontextu boje za ukončení izolace Abdullaha Öcalana. Akce současně podpoří mezinárodní demokratické úsilí:sociální revoluce v Rojavě, osvobození jezídů v Šingálu a Lidově demokratická strana (HDP) v Turecku jsou pouze některé příklady svobodných projektů, kterých se podařilo díky Öcalanovi dosáhnout. I přes vězeňské zdi a omezené možnosti inspiruje miliony lidí po celém světě. Jeho izolace na Imrali je nejradikálnější formou útlaku, kterou stát proti silám usilujícím o demokracii uplatňuje.

Zasaďme se o konec izolace, fašismu a okupace a bojujme za svobodu Abdullaha Öcalana! Čas na svobodu nadešel!

Všechny internacionalisty tímto zveme na dlouhý pochod, který se bude konat od 4. do 13. února 2021 pod heslem “Konec izolaci, fašismu a okupaci! – Čas na svobodu nadešel!”. Na jeho konci nás čeká velká a hlasitá demonstrace ve Štrasburku.

Krátké informace:

    Shromáždění, brífink a začátek události 4. února ve Frankfurtu nad Mohanem
    Dlouhý pochod mezi 5. a 13. únorem, z Hanau do Štrasburku
    Akce ve Štrasburku 12. února
    Velká demonstrace ve Štrasburku 13. února
    Na pochod se hodí sportovní boty a teplé oblečení. Vezměte si také spacáky a karimatky.

Pro registraci napište nám (rojava-info [at] riseup.net) nebo přímo organizátorům na e-mail: longmarch2021 [at] protonmail.com

Těšíme se na vás na dlouhém pochodu. Hned, jak obdržíme vaši zprávu, vám zašleme více informací a přesné termíny.

S revolučními pozdravy,
přípravný výbor

Oficiální web události: http://longmarch.freeocalan.org

 

Verze pro tisk 21.11.2020 rojava.info

Píšou jinde

Odkazy