Anarchistická federace

Mezinárodní den žen v ulicích

Souhrnný report z feministických akcí, které se konaly tradičně 8. března

Praha

Stejně jako v předchozích letech se i letos na Mezinárodní den žen sešly ženy, podpořené feministicky smýšlejícími muži, hned v několika městech, aby ukázaly, že jsou tady a nehodlají se sebou nechat vyjebávat, a to jak v rámci patriarchálního, tak v rámci kapitalistického nastavení společnosti.


Olomouc

Olomoucký feministický a intersekcionální kolektiv eFko uspořádal 8. března u příležitosti Mezinárodního dne žen již podruhé pochod a demonstraci za spravedlivou péči. Cílem akce přístupné pro širokou veřejnost bylo nejenom upozornit na prekaritu a postavení péče v rámci současných neoliberálních systémů, ale také představit možnosti subverze a alternativ.

Pochod začal na Žižkově náměstí, kde se sešlo okolo 36 lidí s transparenty a pikety. Akce se zúčastnilo mj. členstvo Anarchistické federace „vyzbrojené“ dvěma vlajkami a členstvo Socialistické solidarity.
Pochod městem byl spojený s provoláváním hesel odsuzujících kapitalismus a patriarchát a hesel jako „Naší zbraní je solidarita“ nebo „V sesterství je síla“. V průběhu pochodu se dav rozrostl o pár dalších jednotek lidí, kteří znalx plánovanou trasu. U Sloupu Nejsvětější Trojice se pak vystřídalo řečnictvo tvořené zástupci*kyněmi z eFka, Ollove (olomoucký queer kolektiv), sociálního pracovnictva a Sdružen.
Proslovy poukázaly mj. na vykořisťovanou a privatizovanou péči v rámci rodiny i sociálních služeb a nedostatečnost čerstvě přijatého návrhu „o partnerství“, který pokračuje v prekarizaci v rámci queer rodin. Sdruženy mluvilx o důležitosti odborů a stávek jako prostředku sociální organizace a budování solidarity mezi ženami i pracujícími obecně. Řečnictvo z řad sociálního pracovnictva kritizovalo dlouhodobé podfinancování a podhodnocování sociálního sektoru, jehož emblémem jsou návrhy současného ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Závěr pochodu a demonstrace byl věnován podněcování k pomoci a solidaritě s Palestinci a Palestinkami.
Po akci, kterou účastnictvo i návštěvnictvo hodnotí i přes menší účast pozitivně, probíhalo vzájemné sdružování a síťování v nedalekém restauračním podniku. Další akce pro veřejnost eFko plánuje uspořádat na 1. Máje.

eFko


Praha

V Praze byla na Mezinárodní den žen pořádána demonstrace mezinárodní feministickou organizací Pangea. V 16.30 jsme se sešly*i na schodech Rudolfina a vytasily*i áčkařské vlajky. Zazněly proslovy například o represích v Bělorusku a tom, jak ženy pomáhají stíhaným, o probíhající genocidě a humanitární krizi v Palestině a o tom, že Mezinárodní den žen není oslava ženství, ale radikální a intersekcionální boj za lidská práva. Po proslovech následovala performance od kolektivu Mothers Art Lovers.

Když performance skončila, lidé se začaly*i srocovat za sebe a připravovat se na pochod. My jsme vytáhly*i slavný banner „Praha je a bude feministická, stop klerofašismu“, chtěly*i jsme se zařadit někam dopředu, ale ne úplně do čela z respektu k pořadatelstvu a jejich plánům s průběhem pochodu. Vtom k nám přišla osoba z organizačního týmu, jestli nechceme dopředu, a tak jsme šly*i. Skrz centrum Prahy zněla hesla jako „Patriarchát do koše“ nebo „No justice, no peace, no sexist police!“ (Žádná spravedlnost, žádný mír, žádná sexistická policie), které se setkalo s nepříliš nadšenými výrazy doprovázejícího policejního týmu.

Po příchodu na Staroměstské náměstí se lidé rozestoupily*i do kolečka kousek od sochy Jana Husa a byl čas na energizující drag performance na píseň „Take the Power Back“ od kapely Rage Against the Machine, kterou performující Trdi Sir Dick zandalx na jedničku. Následovaly další proslovy například od pořadatelstva, kolektivu Dekonstrukce a organizace Jako doma. Celá protestní akce vyvrcholila zpěvem Prague Revolutionary Choir (Pražský revoluční sbor), pak se ještě několik minut skandovalo „Free free Palestine“ a dav se postupně rozešel.

AF-Praha


Plzeň

V Plzni jsme pojaly/i oslavy MDŽ ve velkém stylu a začaly/i hned v pondělí před 8. březnem – do pátku se stihlo pod hlavičkou několika organizací obrovské množství aktivit a událostí v univerzitní kavárně Družba. Do „Mezinárodního týdne žen“ se zapojily skupiny kolem Food Not Bombs, Láskyplna, FUK – Feministického univerzitního kroužku nebo Jeden Svět Plzeň.

V pondělí 4. března se v rámci zahájení „Mezinárodního týdne žen“ v Družbě odehrál tematický hospodský kvíz. Úterní program se nesl v duchu promítání dokumentárního filmu Manželka za 50 ovcí ve spolupráci s festivalem Jeden Svět Plzeň. Další den navázal ještě nabitějším programem už od pozdního odpoledne – proběhlo ženské autorské čtení, diskuzní panel na téma sexualizované a domácí násilí a večer završil koncert skladatelky a textařky, která si říká Kvietah. Čtvrtek patřil FUK a diskuznímu panelu s názvem „Krev, křeč a uni“ na téma menstruační chudoby. Datum 8. března připadlo na pátek, kdy se v Družbě uskutečnilo velkolepé zakončení plzeňského „Mezinárodního týdne žen“.

Páteční program se skládal z přednášky, pochodu, koncertu, benefiční sbírky a vinylové pouštěčky, to vše ve spolupráci Družby, kolektivů Food Not Bombs a Jezevky, Divé Báry AKA No Church On Sunday a DJs Tony Rocky Horror Vinyl Show. Po přednášce na téma antigender hnutí v ČR následoval už několikrát pořádaný pochod centrem města; ani letos se nevyhnul odmítavým a posměšným komentářům a pořvávání vidláků navštěvujících Lokál pod divadlem. Koncert rapově-elektronického dua Hihihahaholky dostal návštěvnice a návštěvníky Družby do varu, holky jsou vyzbrojené rýpavými texty, srší ostrovtipem i nakažlivou pozitivní energií. Dvě poetické, chaotické bytosti a čiré nadšení z interakce s publikem. Během večera proběhla benefiční sbírka FNB a u stánku Divé Báry bylo možno zakoupit vyšperkované džísky, trička i sítotisky No Church On Sunday a FNB. K mání byly i čerstvé samolepky a plakáty.

Večer pokročil a na pomyslnou stage vstoupili pánové z Tony Rocky Horror Vinyl Show, ti ale tentokrát pouze sekundovali „ženám za pultem“. Byla vyvěšena černo-červená vlajka. Za gramofony se objevily dámy z Jin Jin DJs – pouštěly spolu po rok a půl dlouhé pauze, tudíž jejich radost ze shledání zářila na všechny strany a strhla s sebou parket i celou Družbu. Týna s Nikčou nás vzaly na výlet od šedesátek, přes soul, psychedelii a rock’n’roll až po modernější garáže a experimenty, jako jsou Thee Oh Sees nebo King Gizzard And The Lizard Wizard. Na jejich divočení navázala DJka Veronica Lake, přidala k hudební směsi tvrdší žánry, jako hardcore, punk nebo stoner rock, ovšem vyvážila je i mejdanovými hity od Madonny. Svou trochou přispěli i Tony s Horrrem, s deskami Princess Chelsea, The Distillers nebo Bikini Kill. Úspěch sklidil klasicky i Falco a jeho hit Jeanny.

Rozšíření programu na téměř celý týden se v Plzni ukázalo jako vděčné a smysluplné řešení. Družba byla po celou dobu plná lidí, co se nebojí ukázat solidaritu a vyjádřit svůj svobodný názor. Po obohacujících zážitcích letoška se můžeme už teď těšit na další ročník oslav.

AF-Plzeň


Olomouc

Praha

Plzeň


Verze pro tisk 18.3.2024 eFko, AF-Praha, AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)